Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 17 oktober 2017, 09:02 - Jos Koets
#hypotheek

Wie dit jaar nog even snel een huis wil kopen en een hypotheek moet regelen / afsluiten, moet goed oppassen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft namelijk besloten dat het tijdstip van het bindend hypotheekaanbod leidend is. Dit bindend hypotheekaanbod wordt pas afgegeven als een bank alle hypotheekstukken goed heeft beoordeeld en dus heeft besloten definitief een hypotheek te verstrekken.

Hypotheek aanvragen eind 2017

In het verleden werd voor 1 januari nog even snel een hypotheekofferte aangevraagd. Hierdoor waren de leennormen van toepassing betreffende het jaar dat de hypotheekofferte was aangevraagd. Nu dit niet meer van toepassing is, is het oppassen geblazen.

2018: maximale hypotheek = 100% woningwaarde 

Dit jaar kan een huizenbezitter namelijk maximaal 101% van de waarde van de woning aan hypotheek krijgen. In 2018 wordt dit percentage 100%. Wie dus eind dit jaar een renteaanbieding aanvraagt bij een bank voor 101% moet zeker weten dat de bank alle benodigde stukken ook dit jaar nog kan beoordelen. Lukt dit niet dan, zal de renteaanbieding aangepast moeten worden naar 100%. Bovendien is nog niet bekend wat de maximale hypotheek op inkomen gaat worden. Ik verwacht dat dit hoger gaat worden, maar duidelijkheid hierover is er nog niet.

Opletten voor huizenkopers en hypotheekadviseurs

Hypotheekadviseurs en natuurlijk ook kopers zijn dus gewaarschuwd. Ik heb voor alle duidelijkheid nog wat tekst gekopieerd van de AFM.

Per 1 januari 2018 wijzigen de leennormen. De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning wordt 100%. Ook veranderen de inkomensnormen. Deze leennormen gelden dan voor iedereen die vanaf volgend jaar een bindend hypotheekaanbod krijgt. Dus ook voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen.

Banken en andere hypotheekverstrekkers zijn verplicht zich aan de leennormen te houden en moeten zekerheid geven aan huizenkopers door het verstrekken van een bindend aanbod. Als een bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht, kan worden getoetst aan de huidige leennormen. Hypotheekadviseurs en- verstrekkers hebben goed zicht op de doorlooptijden van een hypotheekaanvraag en kunnen dus inschatten of het bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat huizenkopers tijdig worden geïnformeerd over de wijzigingen in de leennormen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Huizenkopers kunnen de doorlooptijd verkorten door vooraf alle noodzakelijke documenten aan te leveren.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.