Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 18 oktober 2017, 09:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Opeens realiseer ik me dat ik al heel lang niets over besparen heb geschreven. Niet gek: het onderwerp wordt steeds minder populair naarmate het beter gaat met de economie. Wie vertrouwen heeft in de toekomst houdt zich niet bezig met besparen, die gaat juist geld lenen.

Meer uitgeven en geld lenen

Fascinerend hoe dat werkt toch? Als je weinig geld hebt ga je besparen om rond te komen. Moet wel als je niet in de problemen wilt komen. Gaat het beter, dan laten we de teugels net zo snel weer vieren. We geven gemakkelijker geld uit en sluiten leningen af.

Buffer voor mindere tijden

Dat is eigenlijk jammer. Hoe fijn is het om een buffer op te bouwen voor mindere tijden die echt wel weer komen? Die buffer komt er niet als je doorlopend op het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven zit. Om een reserve op te bouwen heb je een overschot nodig. Juist als het wat beter gaat heb je daarvoor de kans!

Aandacht voor besparen

Hoe groter je overschot, hoe sneller je buffer groeit. Het blijft dus - ook nu - goed om aandacht te besteden aan besparen. Minder uitgeven bij dezelfde inkomsten betekent immers een groter overschot. Het voelt misschien onlogisch: besparen als alles goed gaat... maar toch is het een goed idee.

Waarop geld besparen?

De volgende vraag is dan: waarop kun je dan het beste geld besparen? Daar is niet één antwoord voor - het ligt helemaal aan jouw eigen situatie. Aan waar jouw geld nu naartoe gaat en wat je belangrijk en prettig vindt. Besparen is het eenvoudigst als je het doet op de punten:

  • waar dat gemakkelijk kan,
  • waar je weinig moeite voor hoeft te doen, en
  • waar je geen last van hebt.

Welke dat zijn is voor iedereen anders. Toch is er een bespaarpost die voor heel veel huishoudens aan alle drie die voorwaarden voldoet.

De energierekening!

Wat dacht je van je energierekening? Dan doel ik nog niet eens op allerlei aanpassingen in je huishouden waardoor je minder energie gaat verbruiken (wat natuurlijk ook een goed idee is), maar meer op de écht gemakkelijke besparing: overstappen naar een andere energieleverancier. Het vergelijken van energiebedrijven gaat heel gemakkelijk, en overstappen ook.

Overstap naar ander energiebedrijf

Zelf heb ik het een paar jaar geleden gedaan: de overstap naar een ander energiebedrijf. Dat vond ik wel een soort van spannend, want je wilt niet zonder stroom komen te zitten. Ze kunnen wel zeggen dat daar geen sprake van kan zijn door overstappen, maar je weet het maar niet... Het ging echt volledig vlekkeloos: vergelijken, kiezen, regelen en klaar. Je merkt er verder niets van - behalve aan de lagere energierekening!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.