Search
Close this search box.

Afschaffing Wet Hillen

Effect bij box 3 schuld voor eigen woning

Effect bij box 3 schuld voor eigen woning

Het kabinet gaat de Wet Hillen afschaffen. Ik heb expres even gewacht om over dit onderwerp te schrijven. Hierdoor ben ik wel in de gelegenheid geweest om de reacties over deze afschaffing eens goed te lezen. Het viel mij op dat niemand de Wet Hillen erbij haalt als een huizenbezitter een box 3 schuld heeft.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Uitleg over Wet Hillen

 Alvorens hier dieper op in te gaan even een korte uitleg over de Wet Hillen door middel van een rekenvoorbeeld.

WOZ waarde koopwoning                400.00
Aflossingsvrije hypotheek (box 1)    50.000
Betaalde hypotheekrente                   4%
Betaalde hypotheekrente                   2.000

De bijtelling van het Eigen Woning Forfait voor deze huizenbezitter is 3.000 euro (0,75% van 400.000) per jaar. De betaalde hypotheekrente van 2.000 euro is fiscaal aftrekbaar. Deze is echter lager dan het EWF waardoor er dus een bijtelling volgt van 1.000 euro per jaar. Deze bijtelling vervalt want de Wet Hillen is namelijk van toepassing. Deze huizenbezitter betaalt dus gewoon 2.000 euro per jaar. Dit is een bruto = netto bedrag.

Na afschaffing Wet Hillen

Hetzelfde rekenvoorbeeld maar nu als de Wet Hillen is afgeschaft. Deze huizenbezitter zal dan een bijtelling krijgen van 1.000 euro. Afhankelijk van het belastingtarief (stel 52% is 520 euro) gaat hij hier belasting over betalen. Natuurlijk moet de hypotheekrente van 2.000 euro ook betaald worden waardoor onderaan de streep deze huizenbezitter 2.520 euro gaat afrekenen.

Extra aflossen op hypotheek of niet?

Het advies wat nu in de media verschijnt, is om niet extra af te lossen, waardoor de betaalde hypotheekrente hoger blijft dan de bijtelling van het EWF. Er zit echter een addertje onder het gras. Betaalde hypotheekrente is namelijk 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Na afloop van de hypotheekrenteaftrek

Wie na dit 30 jaar nog een hypotheek heeft, kan de betaalde rente niet meer fiscaal opgeven aan de fiscus. De hypotheekschuld verhuist naar box 3. Wet Hillen is alleen van toepassing voor box 1 schulden. Het volgende is dan van toepassing voor bovenstaand voorbeeld als er sprake is van een box 3 schuld van 50.000 euro en de Wet Hillen is afgeschaft.

Eigen Woning Forfait            3.000
Belastingtarief 52% is           1.560   (52% van 3.000)
Betaalde rente (box 3)           2.000
Totaal te betalen                    3.560

Die 30 jaar gaan we niet halen

Het kabinet komt de huizenbezitters tegemoet door Wet Hillen in 30 jaar af te gaan schaffen (2020 tot 2050). Ik kan u nu al met 100% zekerheid zeggen dat 30 jaar niet wordt gehaald. Over enkele jaren zal het kabinet gewoon besluiten Wet Hillen in korter dan 30 jaar af te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Arthur Klaassen van dinsdag oktober 24, 2017 08:33
    Ik snap echt niet waarom de HRA bestaat. Als je iets koopt en je hebt niet voldoende centjes dan moet je lenen. En als je leent dan moet je rente betalen. Waarom is dat dan een aftrekpost. Kijk ik geniet er ook van hoor, maar begrijpen nee dat doe ik niet.
    Maar even zo goed begrijp ik niet waarom ik huurwaarde ff moet betalen. Echt totale onzin. En zonder huurwaarde ff geen wet Hillen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek