Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aflossingsvrije hypotheek taboe (2)

Aflossingsvrij afsluiten onmogelijk of veel duurder

Aflossingsvrij afsluiten onmogelijk of veel duurder

In mijn eerste deel van Aflossingsvrije hypotheek taboe kon u lezen hoe banken hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek kunnen “dwingen” deze om te zetten naar bijvoorbeeld annuïteiten hypotheek. Gelukkig zijn er tal van huizenbezitters die maling hebben aan hun bank. Zij houden lekker hun aflossingsvrije hypotheek en zien wel wat er gaat gebeuren als deze na 30 jaar afloopt.

Aflossingsvrij duurder of onmogelijk

Banken zijn echter slim. Wie geen aflossingsvrije hypotheek wil afsluiten, biedt deze gewoon niet meer aan. Het is ook mogelijk de hypotheekrente voor de aflossingsvrije hypotheek (flink) duurder te maken in vergelijking met bijvoorbeeld de annuïteiten hypotheek.

Hypotheekrente vergelijken met en zonder aflossing

Ik heb een zestal banken in Nederland vergeleken wat de hypotheekrente is bij 5 en 20 jaar vast bij annuïteiten / lineaire hypotheek versus de aflossingsvrije hypotheek. Het betreft hier een tophypotheek zonder NHG (101% van de marktwaarde).

Hypotheekrente 5 jaar vast (hypotheek 101% van de marktwaarde)

Naam Annuïteiten / Lineair  Aflossingsvrij
Obvion Compact 1,75% 1,95%
Hypotrust incl. orv  1,75% niet mogelijk
Argenta incl. orv 1,75%  niet mogelijk
Argenta   1,85% 2,00%
ABN AMRO Budget Duur 1,99%   2,04%
ING Basis     2,10%       2,37%
Florius Profijt 3 plus 3 2,15%  2,20%

Hypotheekrente 20 jaar vast (hypotheek 101% van de marktwaarde)
Bij de rentevastperiode van 5 jaar vallen de verschillen nog mee. Deze verschillen worden anders als er sprake is van een rente vast periode van 20 jaar.

Naam  Annuïteiten / Lineair  Aflossingsvrij
Obvion Compact 3,13% 3,33%
Hypotrust incl. orv  2,7% niet mogelijk
Argenta incl. orv 2,7%  niet mogelijk
Argenta   2,8% 2,95%
ABN AMRO Budget Duur 2,94%   3,34%
ING Basis     3,05%       3,9%
Florius Profijt 3 plus 3 3,09%  3,49%

Bij 20 jaar vast gaat de ING wel heel erg ver om de aflossingsvrije hypotheek onaantrekkelijk te maken. Het verschil met annuïteiten is 0,85%.

Verschil in maandlasten

Even een rekenvoorbeeld wat de bruto maandlasten zijn bij een ING hypotheek van bijvoorbeeld 100.000 euro.

Aflossingsvrije hypotheek  rente 3,90%         bruto per maand 325
Annuïteiten hypotheek       rente 3,05%        bruto per maand 424

De annuïteiten hypotheek is nu bijna 100 euro bruto per maand duurder. Echter in 30 jaar tijd wordt dan wel de gehele hypotheek afgelost! Ik verwacht de komende jaren dat de renteverschillen nog groter worden. Huizenbezitters die over een paar jaar hun rente opnieuw moeten vastzetten en een aflossingsvrije hypotheek hebben, zullen er achter komen dat hun lopende aflossingsvrije hypotheek niet meer welkom is.

Heeft u een lopende aflossingsvrije hypotheek en bent u benieuwd hoe uw bank omgaat met deze hypotheekvorm?
Neem een kijkje op Actuelerentestanden.nl – daar kunt u de hypotheekrentes per hypotheekvorm en rentevastperiode gemakkelijk vergelijken!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: richard van dinsdag oktober 31, 2017 12:06
    Ze willen gewoon geen aflossingsvrije hypotheken meer in de portefeuille die langer dan 15 jaar lopen. Omdat ze daar in de toekomst als de hypotheekrente aftrek voor deze vorm voorbij is wel eens problemen mee kunnen krijgen. Niet zo zeer dat ze hun geld niet terugkrijgen, maar wel dat de nederlandse bank of AFM langskomt omdat ze niet meer willen dat mensen aflossingsvrij lenen. En dus maken ze het steeds onaantrekkelijker. Daar komt bij dat ze het gewoon kunnen doen zonder dat mensen klagen. En als de bank een extraatje kan verdienen zonder dat mensen klagen, zullen ze het niet nalaten!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek