Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
hypotheken hypotheken hypotheken
Gepubliceerd op: 31-10-2017 om 09:30

In mijn eerste deel van Aflossingsvrije hypotheek taboe kon u lezen hoe banken hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek kunnen “dwingen” deze om te zetten naar bijvoorbeeld annuïteiten hypotheek. Gelukkig zijn er tal van huizenbezitters die maling hebben aan hun bank. Zij houden lekker hun aflossingsvrije hypotheek en zien wel wat er gaat gebeuren als deze na 30 jaar afloopt.

Aflossingsvrij duurder of onmogelijk

Banken zijn echter slim. Wie geen aflossingsvrije hypotheek wil afsluiten, biedt deze gewoon niet meer aan. Het is ook mogelijk de hypotheekrente voor de aflossingsvrije hypotheek (flink) duurder te maken in vergelijking met bijvoorbeeld de annuïteiten hypotheek.

Hypotheekrente vergelijken met en zonder aflossing

Ik heb een zestal banken in Nederland vergeleken wat de hypotheekrente is bij 5 en 20 jaar vast bij annuïteiten / lineaire hypotheek versus de aflossingsvrije hypotheek. Het betreft hier een tophypotheek zonder NHG (101% van de marktwaarde).

Hypotheekrente 5 jaar vast (hypotheek 101% van de marktwaarde)

Naam Annuïteiten / Lineair  Aflossingsvrij
Obvion Compact 1,75% 1,95%
Hypotrust incl. orv  1,75% niet mogelijk
Argenta incl. orv 1,75%  niet mogelijk
Argenta   1,85% 2,00%
ABN AMRO Budget Duur 1,99%   2,04%
ING Basis     2,10%       2,37%
Florius Profijt 3 plus 3 2,15%  2,20%

Hypotheekrente 20 jaar vast (hypotheek 101% van de marktwaarde)
Bij de rentevastperiode van 5 jaar vallen de verschillen nog mee. Deze verschillen worden anders als er sprake is van een rente vast periode van 20 jaar.

Naam  Annuïteiten / Lineair  Aflossingsvrij
Obvion Compact 3,13% 3,33%
Hypotrust incl. orv  2,7% niet mogelijk
Argenta incl. orv 2,7%  niet mogelijk
Argenta   2,8% 2,95%
ABN AMRO Budget Duur 2,94%   3,34%
ING Basis     3,05%       3,9%
Florius Profijt 3 plus 3 3,09%  3,49%

Bij 20 jaar vast gaat de ING wel heel erg ver om de aflossingsvrije hypotheek onaantrekkelijk te maken. Het verschil met annuïteiten is 0,85%.

Verschil in maandlasten

Even een rekenvoorbeeld wat de bruto maandlasten zijn bij een ING hypotheek van bijvoorbeeld 100.000 euro.

Aflossingsvrije hypotheek  rente 3,90%         bruto per maand 325
Annuïteiten hypotheek       rente 3,05%        bruto per maand 424

De annuïteiten hypotheek is nu bijna 100 euro bruto per maand duurder. Echter in 30 jaar tijd wordt dan wel de gehele hypotheek afgelost! Ik verwacht de komende jaren dat de renteverschillen nog groter worden. Huizenbezitters die over een paar jaar hun rente opnieuw moeten vastzetten en een aflossingsvrije hypotheek hebben, zullen er achter komen dat hun lopende aflossingsvrije hypotheek niet meer welkom is.

Heeft u een lopende aflossingsvrije hypotheek en bent u benieuwd hoe uw bank omgaat met deze hypotheekvorm?
Neem een kijkje op Actuelerentestanden.nl - daar kunt u de hypotheekrentes per hypotheekvorm en rentevastperiode gemakkelijk vergelijken!

Aangemaakt door jurjen op 01-11-2017 10:47

het is allemaal niet zo schokkend, lijkt me? als je zelf de risico's van het uitlenen van geld anders inschat dan de bank, dan leen je toch je eigen geld uit? onderliggend is alsnog een probleem wat me veel groter lijkt: de banken hoeven niet werkelijk naar risico's te kijken omdat ze toch onder de paraplu van de overheid zitten als het gaat regenen. en daarvan profiteren we allemaal met een lage rente maar de banken nog het meest meet een kunstmatig laag risico.

Aangemaakt door richard op 31-10-2017 12:06

Wat ik niet begrijp is dat ik een overwaarde van 70 procent hebt (waarde huis 700.000- schuld aflossingsvrij 210.000) ze meer rente vragen dan annuïteit. Ze lopen totaal geen financieel risico waarom dan toch die opslag??. Waarom treed vereniging Eigen Huis of de AMF hier niet op.

Aangemaakt door Ron op 31-10-2017 14:32

Ze willen gewoon geen aflossingsvrije hypotheken meer in de portefeuille die langer dan 15 jaar lopen. Omdat ze daar in de toekomst als de hypotheekrente aftrek voor deze vorm voorbij is wel eens problemen mee kunnen krijgen. Niet zo zeer dat ze hun geld niet terugkrijgen, maar wel dat de nederlandse bank of AFM langskomt omdat ze niet meer willen dat mensen aflossingsvrij lenen. En dus maken ze het steeds onaantrekkelijker. Daar komt bij dat ze het gewoon kunnen doen zonder dat mensen klagen. En als de bank een extraatje kan verdienen zonder dat mensen klagen, zullen ze het niet nalaten!

Aangemaakt door Rob op 01-11-2017 16:47

Als je nu zeker zou weten hoe het verder gaat... Maar dat weet je niet. Voor hetzelfde geld wijzigen de fiscale regels weer. Of de opslagen. En dat maakt het zo onbetrouwbaar. Je kunt gewoon niet meer goed plannen omdat je weet dat de situatie niet constant is. Slechte zaak!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.