Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 3 november 2017, 08:52 - Jos Koets
#huizenmarkt

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik ben van mening dat makelaars teveel verdienen. Hierbij vind ik dat kopende en verkopende huizenbezitters de dupe zijn van de makelaars.

Mijn eigen inkomsten als hypotheekadviseur

Alvorens mijn argumenten kenbaar te maken, vind ik het eerlijk om mijn inkomsten te vermelden. Deze kan  iedereen terugvinden op mijn website. Voor en starter die een hypotheek wil afsluiten, reken ik 2.000 euro. Voor een doorstromer is dit 2.500 euro. Dit kan nog oplopen bij zelfstandigen naar 3.000 euro. Ter attentie: de factuur die ik in rekening breng voor het afsluiten van een hypotheek is voor de huizenbezitter fiscaal aftrekbaar. De factuur van de makelaar is dit niet. Deze moet dus 100% uit eigen middelen betaald worden.

Toezicht op makelaars minimaal

Een ander zeer groot verschil tussen de makelaars en hypotheekadviseurs is dat de adviseurs onder (wettelijk) toezicht staan en de makelaars niet. Indien adviseurs hun werk niet goed doen dan kan de AFM optreden. Een boete is dan het gevolg. Natuurlijk kan een makelaar ook een boete krijgen, maar het toezicht is beduidend minder. Anders gezegd: het toezicht is minimaal.

Factuur onderbouwen

Een hypotheekadviseur zal goed moeten onderbouwen hoe bijvoorbeeld de factuur van ad. 2.500 euro tot stand is gekomen. Gemiddeld heeft een adviseur 15 – 20 uur werk aan een hypotheek. Een makelaar die een factuur indient van 2.500 euro zal dit zeker kunnen onderbouwen. Echter als deze factuur flink hoger wordt (bijvoorbeeld 10.000 euro) dan kan dit niet goed onderbouwd worden. Gelukkig voor de makelaar hoeft hij dit ook niet te doen. In de praktijk ben ik al facturen tegengekomen van 13.000 tot zelfs 30.000 euro voor aankoop van een woning. Ik hoef u mijn mening niet te geven over dit soort bedragen. Misschien dat u als lezer dit normale bedragen vindt.

Samenspel van makelaars

Een andere doorn in mijn ogen is het “samenspel”. Onderling afspreken dat een koper alleen kans heeft om een woning te kopen als deze een aankopende makelaar in de hand neemt. Ik vind dit soort trucjes onacceptabel. Een koper moet een paar duizend euro extra op tafel leggen anders kan hij / zij de woning niet kopen. Deze afspraken zijn gaande in bepaalde gemeentes. En helaas blijkt uit de praktijk dat de aankopende makelaars meestal nog aardig wat durven te factureren namelijk een paar duizend euro. Meestal is er ook nog sprake van een eenmalig bod boven de vraagprijs, dus u kunt al raden hoeveel werk deze aankopende makelaar moet verrichten voor het aankopen van de woning.

Wat vindt de AFM hiervan?

Ik heb ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eens gevraagd wat zij van deze praktijken vonden. Zij hebben mij een antwoord gegeven. Deze zal ik in een vervolg blog kenbaar maken. Bovendien zal ik opsommen dat sommige makelaars behoorlijk grote fouten maken met betrekking tot hun werkzaamheden. Dat zij hier nog flink voor betaald worden, is dan ook te schrijnend voor woorden.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.