Search
Close this search box.

Inkomsten makelaars te hoog (3)

Eisen voor hypotheken moeten bekend zijn

Eisen voor hypotheken moeten bekend zijn

In mijn tweede blog over de te hoge inkomsten van makelaars kon u de reactie van de AFM over de makelaars in Nederland lezen. Deze is niet positief maar tot op heden gebeurt er niets.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wettelijk toezicht liever vandaag dan morgen

Vanaf 2016 mag de branche zelf de veranderingen doorvoeren alvorens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) optreedt. Zij (AFM en De Nederlandsche Bank  -DNB) hebben hun zorgen uitgesproken, maar tot op heden geen maatregelen genomen. Ik ben van mening dat dit te lang duurt. Makelaars moeten ook onder het wettelijke toezicht vallen en liever vandaag nog dan morgen.

Makelaars denken niet na over hypotheek

In deze blog zal ik aantonen dat veel makelaars totaal geen rekening houden met kopers die een hypotheek moeten afsluiten voor de aankoop van hun woning. Laat ik een paar voorbeelden noemen.

  • v.E. is slapend dus niet actief
  • Erfpacht loopt binnen een paar jaar af
  • Aankopende makelaar is “verplicht”
  • Verkoopprijs wordt aangepast naar boven maar brochure niet (brochure klopt niet)
  • Bouwtechnokeuring wordt achterwegen gelaten
  • Geen (tot weinig) kennis van verkopende woning
  • Geen reacties op mails / telefoontjes van kopende personen
  • Koopakte die niet klopt terwijl afspraken duidelijk zijn
  • Termijn ontbindende voorwaarden te kort

Het bovenstaande is slechts een beperkte opsomming. Ik kan deze nog flink uitbreiden. Op het eerste gezicht zal een lezer concluderen dat een verkopende makelaar waardeloos is. Dit is zeker niet aan de orde. Echter heel veel makelaars maken er een zooitje van. Zij denken meer aan hun eigen gewin dan aan de kopende partij die graag de woning willen kopen.

Op de hoogte van hypotheekmaterie

Waarom verdiept een makelaar zich niet een (klein) beetje in de hypotheekmaterie. Je hoeft namelijk echt geen hypotheekadviseur te zijn om te weten wat een bank precies vraagt. Het is algemeen bekend dat banken GEEN hypotheken verstrekken als er sprake is van een “slapende” V.v.E. De V.v.E. moet dus actief zijn en er moet zelfs een reservefonds zijn. Ik vind het schrijnend dat veel makelaars hiervan nog steeds niet op de hoogte zijn.

Aflopende erfpacht

Als bij een woning de erfpacht na een paar jaar afloopt, is er geen bank (enkele gemeentes in Nederland uitgezonderd) die een hypotheek wil verstrekken, of:

– het canon moet bekend zijn na de verlenging van de erfpacht 
– de koper moet de grond erbij kopen

Goede makelaars zoeken vooraf uit hoeveel de grond gaat kosten of hoeveel het canon gaat worden. Dit wordt dan ook vermeld bij de te koop staande woning. Helaas zijn deze makelaars op één hand te tellen die dit vooraf uitzoeken. Er worden nu duizenden woningen te koop aangeboden die feitelijk onverkoopbaar zijn. Verkopers weten dit ook niet.

In mijn vierde blog zal ik de andere items doornemen. In ieder geval is al duidelijk dat makelaars hun werk niet goed doen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek