Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 13 november 2017, 11:08 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

In mijn tweede blog over de te hoge inkomsten van makelaars kon u de reactie van de AFM over de makelaars in Nederland lezen. Deze is niet positief maar tot op heden gebeurt er niets.

Wettelijk toezicht liever vandaag dan morgen

Vanaf 2016 mag de branche zelf de veranderingen doorvoeren alvorens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) optreedt. Zij (AFM en De Nederlandsche Bank  -DNB) hebben hun zorgen uitgesproken, maar tot op heden geen maatregelen genomen. Ik ben van mening dat dit te lang duurt. Makelaars moeten ook onder het wettelijke toezicht vallen en liever vandaag nog dan morgen.

Makelaars denken niet na over hypotheek

In deze blog zal ik aantonen dat veel makelaars totaal geen rekening houden met kopers die een hypotheek moeten afsluiten voor de aankoop van hun woning. Laat ik een paar voorbeelden noemen.

  • v.E. is slapend dus niet actief
  • Erfpacht loopt binnen een paar jaar af
  • Aankopende makelaar is “verplicht”
  • Verkoopprijs wordt aangepast naar boven maar brochure niet (brochure klopt niet)
  • Bouwtechnokeuring wordt achterwegen gelaten
  • Geen (tot weinig) kennis van verkopende woning
  • Geen reacties op mails / telefoontjes van kopende personen
  • Koopakte die niet klopt terwijl afspraken duidelijk zijn
  • Termijn ontbindende voorwaarden te kort

Het bovenstaande is slechts een beperkte opsomming. Ik kan deze nog flink uitbreiden. Op het eerste gezicht zal een lezer concluderen dat een verkopende makelaar waardeloos is. Dit is zeker niet aan de orde. Echter heel veel makelaars maken er een zooitje van. Zij denken meer aan hun eigen gewin dan aan de kopende partij die graag de woning willen kopen.

Op de hoogte van hypotheekmaterie

Waarom verdiept een makelaar zich niet een (klein) beetje in de hypotheekmaterie. Je hoeft namelijk echt geen hypotheekadviseur te zijn om te weten wat een bank precies vraagt. Het is algemeen bekend dat banken GEEN hypotheken verstrekken als er sprake is van een “slapende” V.v.E. De V.v.E. moet dus actief zijn en er moet zelfs een reservefonds zijn. Ik vind het schrijnend dat veel makelaars hiervan nog steeds niet op de hoogte zijn.

Aflopende erfpacht

Als bij een woning de erfpacht na een paar jaar afloopt, is er geen bank (enkele gemeentes in Nederland uitgezonderd) die een hypotheek wil verstrekken, of:

- het canon moet bekend zijn na de verlenging van de erfpacht 
- de koper moet de grond erbij kopen

Goede makelaars zoeken vooraf uit hoeveel de grond gaat kosten of hoeveel het canon gaat worden. Dit wordt dan ook vermeld bij de te koop staande woning. Helaas zijn deze makelaars op één hand te tellen die dit vooraf uitzoeken. Er worden nu duizenden woningen te koop aangeboden die feitelijk onverkoopbaar zijn. Verkopers weten dit ook niet.

In mijn vierde blog zal ik de andere items doornemen. In ieder geval is al duidelijk dat makelaars hun werk niet goed doen.  

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.