Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogConsumentenbond wil kloonpolissen de wereld uit
De Consumentenbond heeft weer een leuke term in het leven geroepen: de kloonpolis. Klinkt spannend vind je niet? Een zorgverzekering die het klonen van mensen gaat vergoeden? Nou nee... natuurlijk niet!
Met een 'kloonpolis' bedoelt de Consumentenbond een zorgverzekering die precies dezelfde inhoud heeft als een andere verzekering bij hetzelfde concern. Alleen hangt er wel een ander prijskaartje aan. Dat noemt de bond een schijnkeuze. Nieuw is het trouwens niet, zoals de bond zelf al aangeeft - vorig jaar waren ze er ook al mee bezig.
Tijd voor actie, vindt de Consumentenbond. Alle kloonpolissen de wereld uit - dat is het streven. Volgens onderzoek van de bond kan een derde van de 57 basisverzekeringen dan geschrapt worden. Het aanbod van zorgpolissen lijkt hierdoor veel groter dan het werkelijk is. Jij krijgt daardoor misschien het idee dat het vergelijken en kiezen van zorgverzekeringen moeilijk is. Wie weet, houdt het je wel tegen om eraan te beginnen?
Bij basisverzekeringen is de dekking natuurlijk altijd gelijk - die is immers door de overheid vastgesteld. Er kunnen wel verschillen zitten in de gecontracteerde zorgverleners en vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg. Bij kloonpolissen zijn ook die gegevens gelijk. Dat is niet zo gek: ze komen van één concern en de verzekeraars maken op concernniveau afspraken met zorgverleners.
Er zijn wel verschillen tussen de qua dekking en contracten gelijke polissen. Dat zit in de service: de manier van communiceren (online of via de post) en in de betaalmogelijkheden (acceptgiro of automatische incasso). Die verschillen zorgen voor andere kosten voor de verzekeraar natuurlijk. Alleen zijn de bijbehorende premieverschillen wel erg groot: tot €175 per jaar...
Het klinkt allemaal heel logisch om dit te willen veranderen. Alleen zijn zorgverzekeraars nu eenmaal gewoon bedrijven die hun eigen prijsbeleid bepalen. Dezelfde pindakaas kost bij de ene supermarkt ook meer dan bij de andere. Zelfs als die supermarkten onder één concern vallen. Moeten we dat ook maar gaan verbieden?
Ik denk niet dat de zorgverzekeraars zich iets gaan aantrekken van de roep van de Consumentenbond. Soms fantaseer ik wel even over het centraliseren van de basisverzekering. Dus de door de overheid vastgestelde zorg niet via allemaal verschillende polissen leveren, maar via één standaard kanaal. Met één standaard prijs. Hey, dat lijkt wel een beetje op een ziekenfonds...
Het klinkt simpeler dan het zou zijn lijkt me zo. Basisverzekeringen centraliseren - dan gaan verzekeraars geen reserves meer inzetten om de premie binnen de perken te houden. Wat zou de premie voor een basisverzekering dan worden? En hoe matcht de basispolis dan met de aanvullende verzekeringen die toch wel prettig zijn?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.