Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 21 november 2017, 10:19 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

De Consumentenbond heeft weer een leuke term in het leven geroepen: de kloonpolis. Klinkt spannend vind je niet? Een zorgverzekering die het klonen van mensen gaat vergoeden? Nou nee... natuurlijk niet!

Zelfde dekking, hogere prijs

Met een 'kloonpolis' bedoelt de Consumentenbond een zorgverzekering die precies dezelfde inhoud heeft als een andere verzekering bij hetzelfde concern. Alleen hangt er wel een ander prijskaartje aan. Dat noemt de bond een schijnkeuze. Nieuw is het trouwens niet, zoals de bond zelf al aangeeft - vorig jaar waren ze er ook al mee bezig.

Alle kloonpolissen de wereld uit

Tijd voor actie, vindt de Consumentenbond. Alle kloonpolissen de wereld uit - dat is het streven. Volgens onderzoek van de bond kan een derde van de 57 basisverzekeringen dan geschrapt worden. Het aanbod van zorgpolissen lijkt hierdoor veel groter dan het werkelijk is. Jij krijgt daardoor misschien het idee dat het vergelijken en kiezen van zorgverzekeringen moeilijk is. Wie weet, houdt het je wel tegen om eraan te beginnen?

Dekking en zorgverleners gelijk

Bij basisverzekeringen is de dekking natuurlijk altijd gelijk - die is immers door de overheid vastgesteld. Er kunnen wel verschillen zitten in de gecontracteerde zorgverleners en vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg. Bij kloonpolissen zijn ook die gegevens gelijk. Dat is niet zo gek: ze komen van één concern en de verzekeraars maken op concernniveau afspraken met zorgverleners.

Verschillen in service en premie

Er zijn wel verschillen tussen de qua dekking en contracten gelijke polissen. Dat zit in de service: de manier van communiceren (online of via de post) en in de betaalmogelijkheden (acceptgiro of automatische incasso). Die verschillen zorgen voor andere kosten voor de verzekeraar natuurlijk. Alleen zijn de bijbehorende premieverschillen wel erg groot: tot €175 per jaar...

Pindakaas bij de supermarkt

Het klinkt allemaal heel logisch om dit te willen veranderen. Alleen zijn zorgverzekeraars nu eenmaal gewoon bedrijven die hun eigen prijsbeleid bepalen. Dezelfde pindakaas kost bij de ene supermarkt ook meer dan bij de andere. Zelfs als die supermarkten onder één concern vallen. Moeten we dat ook maar gaan verbieden?

Basisverzekeringen centraliseren?

Ik denk niet dat de zorgverzekeraars zich iets gaan aantrekken van de roep van de Consumentenbond. Soms fantaseer ik wel even over het centraliseren van de basisverzekering. Dus de door de overheid vastgestelde zorg niet via allemaal verschillende polissen leveren, maar via één standaard kanaal. Met één standaard prijs. Hey, dat lijkt wel een beetje op een ziekenfonds... 

Klinkt simpeler dan het zou zijn

Het klinkt simpeler dan het zou zijn lijkt me zo. Basisverzekeringen centraliseren - dan gaan verzekeraars geen reserves meer inzetten om de premie binnen de perken te houden. Wat zou de premie voor een basisverzekering dan worden? En hoe matcht de basispolis dan met de aanvullende verzekeringen die toch wel prettig zijn?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.