Search
Close this search box.

Te korte ontbindende voorwaarden

VEH, NVM, AFM, DNB en banken kijken toe

VEH, NVM, AFM, DNB en banken kijken toe

Afgelopen weekend zag ik een leuk artikel in de Telegraaf over de trage afhandeling van banken met betrekking tot het afsluiten van hypotheken. Als de hypotheek niet binnen de ontbindende termijn wordt geregeld, moet de koper een boete betalen van 10% van de koopprijs.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kort door de bocht

Het artikel is te kort door de bocht. Ten eerste is het vaak mogelijk om de ontbindende termijn te verlengen. Ten tweede: hoe is het mogelijk dat een bank zijn verwerkingstijd precies kan doorgeven. In het artikel staat het volgende over de verwerkingstermijn:

De huidige doorlooptijden van hypotheken kunnen oplopen tot 63 dagen bij bank NIBC. Dat is drie weken te laat als rekening wordt gehouden met dat financieringsvoorbehoud van zes weken. Uit dit onderzoek bleek ook dat NIBC het afgelopen jaar met 53 dagen het langst deed over de hypotheek. Ook BLG Hypotheken (42 dagen), Obvion (44 dagen) en Delta Lloyd (45 dagen) waren niet snel. HD Connect noteerde bij ABN Amro en Florius met gemiddeld 29 dagen de snelste doorlooptijd.

Vereniging Eigen Huis zegt: maak haast!

Vereniging Eigen Huis (VEH) adviseert kopers haast te maken. Ik adviseer VEH eens naar de werkelijkheid te kijken wat er precies aan de hand is in de huizenmarkt. Er zijn diverse banken die verkondigen dat zij een hypotheek binnen een week of nog korter kunnen regelen. Dit is mogelijk maar dan moeten alle hypotheekstukken die beoordeeld moeten worden al klaarliggen voordat de renteaanbieding wordt aangevraagd oor de hypotheekadviseur. Deze banken verkondigen iets maar zijn daar niet duidelijk in.

Termijn voor ontbindende voorwaarden bij aankoop woning

Dan valt op dat de VEH een termijn van zes weken verkondigt voor de ontbindende voorwaarden. Wie mijn columns / blog regelmatig volgt, weet dat ik een zeer grote voorstander ben van een vaste termijn van minimaal 8 weken. Waarom doen instanties zoals VEH, NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars), AFM (Autoriteit Financiële Markten), DNB (De Nederlandsche Bank) en banken niets en kijken zij toe hoe kopers de afgrond worden ingeduwd door de makelaars? Deze makelaars bepalen namelijk de termijn van de ontbindende voorwaarden. Hypotheekadviseurs kunnen altijd aan makelaars vragen om de termijn van de ontbindende voorwaarden langer te maken als zij deze te kort vinden. Echter niet altijd zijn makelaars bereid om mee te werken. Hypotheekadviseurs willen ook hun euro’s verdienen en beloven dus regelmatig iets wat zij niet kunnen nakomen.

VEH, NVM, AFM, DNB en banken: doe iets!!

Zolang makelaars het voor het zeggen hebben en veel hypotheekadviseurs als makke lammen volgen, verandert er niets. Dit betekent dat kopers van een woning een risico lopen (10% boete moeten betalen) dat zij mogen aftikken terwijl zij de aangekochte woning niet in hun bezit krijgen. Het wordt echt tijd dat heel Nederland eens wakker wordt. Ik schrijf, roep het al minimaal drie jaar: bescherm de kopers. En tref ook eens maatregelen/eisen betreffende de makelaars. Deze mogen nu doen wat zij willen terwijl een wettelijk toezicht verplicht moet worden. Dus instanties die nog wat te zeggen hebben: in Nederland kom uit die luie stoel en treedt eens op. Een minimale termijn van 8 weken voor de ontbindende voorwaarden voorkomt grote financiële problemen voor toekomstige kopers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Robin van vrijdag december 15, 2017 11:37
    Als termijn ontbindende voorwaarden zes weken is dan is 8 weken niet van toepassing. Uitgaande van jou voorbeeld. Ik weet na 5 weken dat de hypotheek wel rond komt maar dit gaat nog 3 weken duren. Ik vraag aan verkopende makelaar en verkoper om de termijn van 6 weken te verlengen naar 8 weken. Als zij dit niet accepteren, wat dan…….. Vergeet ook niet dat de bankgarantie ook gesteld moet worden. De notaris gaat daar om vragen.

    Ik blijf van mening dat een vaste termijn (of dit nu 8 of 7 weken is) meer duidelijkheid geeft voor alle partijen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek