Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 5 december 2017, 09:18 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Afgelopen weekend zag ik een leuk artikel in de Telegraaf over de trage afhandeling van banken met betrekking tot het afsluiten van hypotheken. Als de hypotheek niet binnen de ontbindende termijn wordt geregeld, moet de koper een boete betalen van 10% van de koopprijs.

Kort door de bocht

Het artikel is te kort door de bocht. Ten eerste is het vaak mogelijk om de ontbindende termijn te verlengen. Ten tweede: hoe is het mogelijk dat een bank zijn verwerkingstijd precies kan doorgeven. In het artikel staat het volgende over de verwerkingstermijn:

De huidige doorlooptijden van hypotheken kunnen oplopen tot 63 dagen bij bank NIBC. Dat is drie weken te laat als rekening wordt gehouden met dat financieringsvoorbehoud van zes weken. Uit dit onderzoek bleek ook dat NIBC het afgelopen jaar met 53 dagen het langst deed over de hypotheek. Ook BLG Hypotheken (42 dagen), Obvion (44 dagen) en Delta Lloyd (45 dagen) waren niet snel. HD Connect noteerde bij ABN Amro en Florius met gemiddeld 29 dagen de snelste doorlooptijd.

Vereniging Eigen Huis zegt: maak haast!

Vereniging Eigen Huis (VEH) adviseert kopers haast te maken. Ik adviseer VEH eens naar de werkelijkheid te kijken wat er precies aan de hand is in de huizenmarkt. Er zijn diverse banken die verkondigen dat zij een hypotheek binnen een week of nog korter kunnen regelen. Dit is mogelijk maar dan moeten alle hypotheekstukken die beoordeeld moeten worden al klaarliggen voordat de renteaanbieding wordt aangevraagd oor de hypotheekadviseur. Deze banken verkondigen iets maar zijn daar niet duidelijk in.

Termijn voor ontbindende voorwaarden bij aankoop woning

Dan valt op dat de VEH een termijn van zes weken verkondigt voor de ontbindende voorwaarden. Wie mijn columns / blog regelmatig volgt, weet dat ik een zeer grote voorstander ben van een vaste termijn van minimaal 8 weken. Waarom doen instanties zoals VEH, NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars), AFM (Autoriteit Financiële Markten), DNB (De Nederlandsche Bank) en banken niets en kijken zij toe hoe kopers de afgrond worden ingeduwd door de makelaars? Deze makelaars bepalen namelijk de termijn van de ontbindende voorwaarden. Hypotheekadviseurs kunnen altijd aan makelaars vragen om de termijn van de ontbindende voorwaarden langer te maken als zij deze te kort vinden. Echter niet altijd zijn makelaars bereid om mee te werken. Hypotheekadviseurs willen ook hun euro’s verdienen en beloven dus regelmatig iets wat zij niet kunnen nakomen.

VEH, NVM, AFM, DNB en banken: doe iets!!

Zolang makelaars het voor het zeggen hebben en veel hypotheekadviseurs als makke lammen volgen, verandert er niets. Dit betekent dat kopers van een woning een risico lopen (10% boete moeten betalen) dat zij mogen aftikken terwijl zij de aangekochte woning niet in hun bezit krijgen. Het wordt echt tijd dat heel Nederland eens wakker wordt. Ik schrijf, roep het al minimaal drie jaar: bescherm de kopers. En tref ook eens maatregelen/eisen betreffende de makelaars. Deze mogen nu doen wat zij willen terwijl een wettelijk toezicht verplicht moet worden. Dus instanties die nog wat te zeggen hebben: in Nederland kom uit die luie stoel en treedt eens op. Een minimale termijn van 8 weken voor de ontbindende voorwaarden voorkomt grote financiële problemen voor toekomstige kopers.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.