Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 8 december 2017, 12:33 - Jos Koets
#beleggen

Het is alweer bijna 30 jaar terug dat ik voor het laatst gehandeld heb op de beurs. Beleggen moet je doen voor een langere periode. Eigenlijk moet je een lange adem en veel geduld hebben. Deze eigenschappen heb ik helaas niet. Achteraf kan ik concluderen dat ik meer een “gokker” ben. Ik wil actie zien als ik een aandeel koop. Bij gokken is de kans groot dat je ook daadwerkelijk verliest. Ik heb dat aan den lijve ondervonden en heb ook besloten mij niet meer op de beurs te vertonen.

Bitcoin met enorme winsten

De afgelopen tijd komt de Bitcoin steeds meer in het nieuws. Dit heeft natuurlijk te maken met de enorme winststijgingen die deze “munt” bijna dagelijks maakt. Begin dit jaar stond de teller rond de 1.000. Deze week heeft de koers de 17.000 al aangetikt. Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te kunnen rekenen wat een bedrag van 10.000 euro had opgeleverd in een jaartje beleggen. Deze cijfers zeggen eigenlijk voldoende. De zittende “gokkers” van begin dit jaar slapen heerlijk. Zij hebben alleen nog het probleem wanneer zij gaan verkopen. Verkopen betekent winst nemen, maar zorgt er ook voor dat de “kick” is verdwenen. Je verkoopt en de koers blijft maar stijgen. Dit zorgt dan weer voor een zeer onaangenaam gevoel terwijl de winst juist zo lekker was.

Gaat de koers van Bitcoin nog verder stijgen?

De vraag is nu voor velen: zal de koers nog verder stijgen? Zo ja, tot hoever kan de koers nog stijgen? Ik ben van mening dat je met beleggen vooraf een bepaalde winst in je gedachte moet hebben. Indien je bijvoorbeeld tevreden bent met 20% winst dan zal je deze ook moeten aftikken als de koers daadwerkelijk met 20% is gestegen. Helaas willen mensen altijd meer en kijken velen teveel naar anderen. Ik zal dit uitleggen met een (fictief) rekenvoorbeeld.

Koers Bitcoin begin 2017 was  1.000
Koers Bitcoin december 2017 15.000
Inleg 10.000
Waarde december 2017 150.000

Wie nu de Bitcoin koopt voor een koers van 15.000 en dezelfde winst wil maken, dan moet de koers flink stijgen, namelijk naar 225.000!! Als we deze koers van 225.000 terug rekenen naar de persoon die in januari 2017 de Bitcoin had gekocht voor 1.000 dan hebben we hier te maken met een miljonair. Deze persoon heeft dan 2.250.000 op zijn rekening.

Gokje wagen

De grote vraag is altijd of er mensen bereid zijn als de koers flink is gestegen om nog in te stappen. Zolang de media er veel aandacht aanbesteedt zullen steeds meer mensen een gokje willen wagen met het motto: Wie niet waagt, wie niet wint!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.