Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 12 december 2017, 08:37 - Jos Koets
#beleggen

Vorige week schreef ik bij uitzondering een keer over een onderwerp waar ik niet zoveel verstand van heb namelijk beleggen. Het onderwerp was de Bitcoin die op iedere verjaardag tegenwoordig uren wordt besproken. Een artikel in het AD trok mijn aandacht omdat veel mensen heel veel geld kunnen verliezen. Het introduceren van futures op een bitcoin is een stap die veel te ver gaat. DeGiro en Binck Bank gaan dit product aanbieden. Gelukkig moet een klant minimaal 28.000 euro (oplopend tot 40.000 euro) hebben om te kunnen handelen. Veel studenten kunnen dus niet instappen, maar  “beleggingsleken” met een redelijk spaarsaldo wel.

Futures op bitcoin levensgevaarlijk!

Experts waarschuwen voor dit 'levensgevaarlijke' product. Als experts deze futures levensgevaarlijk vinden - waarom wordt dit dan aangeboden? Is er veel vraag naar of willen partijen hier veel geld aan verdienen? Ik ben van mening dat dit laatste aan de orde is. Als ik even terug kijk naar het verleden betreffende de huizenmarkt dan is iedere partij wel aan de orde geweest die veel geld heeft verdiend.

  • De hypotheekadviseurs en banken met de woekerpolis
  • De banken met hun boeterentes bij eerdere aflossing van lopende hypotheken
  • De makelaars met hun facturen die oplopen boven de 10.000 euro
  • DSB met zijn woonlastenverzekeringen

Het is maar een korte opsomming. Ik wil hiermee zeggen dat er altijd partijen zijn die geld willen verdienen ten koste van anderen.

Voorbeeld uit de praktijk: DSB klanten

Laat ik een voorbeeld noemen uit de praktijk. Ik heb talloze klanten van DSB gesproken. De werkwijze  van DSB was zo goed in elkaar gezet dat heel veel klanten een beslissing hebben genomen waardoor zij nu iedere euro moeten omdraaien. Anders gezegd: ze zijn blij, ten koste van alles dat hun hypotheek iedere maand betaald kan worden. Persoonlijk heb ik maandlasten gezien waarbij dit “onmogelijk” was. Een gezin met drie kinderen dat iedere week onderaan de streep 100 euro overhield om te kunnen eten. Andere kleren etc.. was natuurlijk helemaal niet mogelijk. Hierbij ook nog eens een hypotheek die 100.000 euro hoger was dan de waarde van de woning!!

Geld als drijfveer: risico voor studenten

Helaas zal altijd de geschiedenis zich herhalen. Het wordt natuurlijk op een iets andere manier gebracht, maar geld zal de grote drijfveer blijven voor velen. Ouders die een zoon / dochter hebben die studeert lees het onderstaande even goed.

Ik verwacht namelijk dat studenten hun studentenlening gaan gebruiken om te beleggen. De Bitcoin is “hot” dus waarom niet geld verzamelen onder elkaar om futures te kopen. Snel geld verdienen, betekent lui achterover zitten, want je hoeft als student niet te werken. Ik als hypotheekadviseur adviseer alle studenten om dit risico niet nemen. Schuld hebben / krijgen betekent levenslang hard werken om dit af te lossen. Gok dus nooit met geleend geld.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.