Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt 2017

Prijzen stijgen, hypotheekrente lager

Prijzen stijgen, hypotheekrente lager

Volgens de kenners was 2017 een zeer goed jaar voor de huizenmarkt. Er werden meer woningen verkocht en de huizenprijzen stegen flink. Kopers verdringen zich om een woning te kopen omdat de lage hypotheekrente voor betaalbare maandlasten zorgen. Je kan de situatie ook omdraaien en concluderen dat de huurprijzen te hoog zijn in Nederland. Hierdoor gaan velen een woning kopen omdat dit goedkoper is.

Huizenkopers hebben hogere maandlasten

Als ik terugkijk dit jaar kom ik tot de conclusie dat kopers van nu meer betalen dan kopers begin dit jaar. Ik zal dit aantonen door middel van rekenvoorbeelden. Ik heb de volgende uitgangspunten genomen.

Hypotheekrentes van Obvion
Rente vast     2 januari 2017  12 december
5 jaar              1,50%                1,15%
10 jaar            1,79%                1,74%
20 jaar            2,59%                2,48%

De huizenprijzen zijn gemiddeld met 8% gestegen dit jaar

Koopprijs woning 2 januari 2017 € 200.000
Koopprijs woning 12 december 2017   € 216.000

De volgende bruto maandlasten zijn dan van toepassing bij een annuïteitenhypotheek:  

  Situatie 2 januari 2017 Situatie 12 december 2017
Rentevastperiode Hypotheek € 200.000 Hypotheek € 216.000
5 jaar bruto € 690 bruto € 710
10 jaar bruto € 718 bruto € 771
20 jaar bruto € 800 bruto € 851

 

Lagere hypotheekrente compenseert prijsstijging niet

De hypotheekrente is natuurlijk gedaald in de loop van 2017, maar de huizenprijzen zijn gestegen. De lagere hypotheekrente compenseert de prijsstijging niet voldoende. Anders gezegd: de huizenprijzen zijn harder gestegen dan dat de hypotheekrente is gedaald. Het resultaat is dat huidige kopers duurder uit zijn dan kopers begin dit jaar.

De lage rente is leuk, maar zorgt ervoor dat de huizenprijzen blijven stijgen. De hypotheekrente zal nog verder dalen, maar met zeer kleine stapjes. Als de huizenprijzen ook volgend jaar met 8% stijgen krijgen we hetzelfde scenario als dit jaar.

Check de hypotheekrentes van dit moment!

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek