Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 19 december 2017, 09:04 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

De rekenkamer kwam vorige week met een leuk bericht: de schenkingsvrijstelling is onverwacht populair

Cijfers over de schenkingsvrijstelling eigen woning

In het artikel staan ook cijfers. Hieronder een gedeelte van de tekst uit het artikel.

Tot 2013 werd er gemiddeld 5.000 maal per jaar gebruik gemaakt van de (sinds 2009 bestaande) vrijstelling voor een eenmalige schenking ten behoeve van de eigen woning. Dat kostte de Staat gemiddeld € 29 miljoen per jaar door lagere belastingafdracht. Voor 2013 en 2014 was vanwege de verruiming op een verdubbeling gerekend door het ministerie. In werkelijkheid werd in die twee jaar de regeling 159.000 keer gebruikt. In geld: er was rekening gehouden met  € 104 miljoen minder belastingafdracht, het werd € 1.093 miljoen minder, ruim het tienvoudige.

Strop voor schenkbelasting - ook minder hypotheekrenteaftrek

Vooral de laatste zin vind ik persoonlijk “leuk”. Er was rekening gehouden met een belastingafdracht van 104 miljoen. In werkelijkheid werd dit dus 1.093 miljoen! Een strop voor de heren en dames in Den Haag. Aan de andere kant betaalt de fiscus ook minder belasting daar het hypotheekbedrag door de ontvangers van de schenkingen lager is. Anders gezegd: er is minder renteaftrek door de lagere hypotheek.

Nadelen van de schenking

De schenking is leuk verzonnen maar heeft ook zijn nadelen. Ik zal er een paar noemen:

  • Is alleen voor bepaalde doelgroepen mogelijk
  • Huizenprijzen stijgen nog meer dan gewoonlijk
  • Bieden boven de vraagprijs is mogelijk waardoor prijsopdrijving volgt
  • Doel lagere hypotheekschuld wordt niet gehaald
  • Minder onderwater hypotheken is onzin

Minder onderwaterhypotheken? Onzin!

Laat ik eerst het laatste punt aankaarten “de onderwaterhypotheken”. De rekenkamer kwam met de volgende schimmige tekst.

Daarmee is het aannemelijk dat de regeling een bijdrage levert aan het terugbrengen van de totale hypotheekschuld en het aantal ‘onderwaterhypotheken’. We verwachten dan ook dat de permanente regeling zoals die per 1 januari 2017 is ingegaan, ditzelfde effect zal hebben.

Het is aannemelijk en we verwachten zijn woorden die leuk zijn maar ook nietszeggend. Een schenking van 100.000 euro is echt niet de redding geweest voor een huiseigenaar waarbij er sprake is van een onderwaterhypotheek. Wie een schenking van 100.000 euro kan doen, heeft te maken met vermogende ouders. Deze kunnen hun kinderen met een onderwater hypotheek ook op andere manieren uit de problemen helpen.

De andere nadelen, daar zal ik in een vervolg blog verder op ingaan.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.