Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
zaterdag 13 januari 2018, 09:43 - Jos Koets
#hypotheek

De APK hypotheek bestaat niet in Nederland, maar u kunt wel van uw lopende hypotheek een APK hypotheek maken.

Auto's en hypotheken

In Nederland is iedere autobezitter zijn auto verplicht te laten keuren. De tijdsduur van de keuring is afhankelijk van de ouderdom van de auto. Het is heel opvallend dat huizenbezitters met een lopende hypotheek hun hypotheek niet jaarlijks of om het paar jaar eens goed laten doorlichten.

Hypotheek onaangeroerd in de kast

De gegevens van een hypotheek worden na afsluiten door de meeste huizenbezitters in de kast gedumpt en blijven daar onaangeroerd liggen. Totdat zij van de bank een bericht ontvangen dat de hypotheekrente weer opnieuw moet worden vastgelegd. Vaak wordt dan geconstateerd dat de lopende hypotheek niet meer bij hun huidige situatie past. Pas dan wordt er iets aan de hypotheek veranderd.

Veranderingen in een mensenleven

In een mensenleven verandert er veel, zoals:

  • Inkomen
  • Aantal gezinsleden
  • Uitgavenpatroon
  • Spaarbedrag
  • Wensen

Ik heb slechts vijf punten opgenoemd - er zijn er natuurlijk veel meer. De situatie kan op deze punten positief en negatief wijzigen. Laat ik een simpel voorbeeld geven.

Wijziging inkomen

Er wordt een hypotheek afgesloten met daarbij een overlijdensdekking omdat de vrouw niet werkzaam is. Na twee jaar blijkt deze vrouw een zeer leuke baan te hebben met een aardig inkomen. In deze situatie is eigenlijk de overlijdensdekking overbodig.

Het omgekeerde komt helaas ook regelmatig voor. In deze situatie zou er bij overlijden een situatie ontstaan dat de overgebleven partner de hypotheek niet kan betalen. Het gevolg is dan dat de woning verkocht moet worden terwijl deze persoon dacht dat alles goed verzekerd was.

Enorme besparing mogelijk

Helaas zijn er ook nog zeer extreme situaties. Afgelopen weekend een APK gedaan van een lopende hypotheek. Door de lopende beleggingshypotheek te ontwoekeren en de overbodige teveel afgesloten levensverzekeringen te beëindigen, is de besparing over de resterende looptijd van 12 jaar (hypotheek liep al 18 jaar) 40.000 euro. Ik hoef u niet uit te leggen dat deze klant met een grote glimlach vertrok.

Maak van uw hypotheek een APK hypotheek!

Wie dus slim is maak van zijn lopende hypotheek een APK hypotheek. Gewoon even de lopende hypotheek om de zoveel tijd eens laten doorlichten door een expert!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.