Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 15 januari 2018, 09:08 - Jos Koets
#huizenmarkt

Vorig jaar schreef ik een serie blogs over de makelaars in Nederland. In deze serie kon u lezen dat ik niet tevreden ben over de makelaars. Eigenlijk vind ik dat zij er een “potje” van maken. Geld verdienen is niet erg, zolang dit niet ten koste gaat van de “kopers”. Dit laatste komt helaas steeds vaker voor.

Vorige maand schreef Irene van den Berg een mooi artikel in het AD over de betrouwbaarheid van de makelaars: De smerige trucjes van makelaars komen uiteindelijk als een boemerang bij ze terug.

Irene's ervaring met makelaarstrucjes

Irene beschrijft in het artikel dat zij en haar man een huis hebben gekocht (overeenstemming over de koopprijs van een woning). De koopakte is nog niet getekend. De Rotterdamse verkopende VBO-makelaar belt echter dat deze een andere koper heeft voor de woning die een hogere koopprijs heeft geboden. Indien zij alsnog de woning willen hebben, moeten zij een paar duizend euro meer betalen. Irene schrijft dan:

Dit mag helemaal niet, dacht ik nog naïef. Maar een kwartiertje googelen leerde mij het tegendeel. Een afspraak met een makelaar is niets waard, zolang er geen handtekening onder staat. En hij doet volgens zijn eigen branchevoorwaarden niets verkeerd als hij, nadat er overeenstemming is, nog een open huis organiseert. Met twee partijen onderhandelen mag volgens de makelaarscode dan weer níet. ,,Dat doen we ook niet; we hebben nog niet op het hogere bod gereageerd", sputterde de makelaar tegen. Lang verhaal kort: we zijn het huis kwijt.

Consumenten hebben bar weinig rechten bij de grootste aankoop van hun leven. En dat geeft makelaars in deze oververhitte markt de kans om de hele trukendoos open te trekken. En sommigen doen dat dus ook, zonder scrupules. Ik troost mij met de gedachte dat zij zo ook hun eigen glazen ingooien. Hun smerige trucjes komen uiteindelijk als een boemerang bij ze terug.

Ik vermoed dan ook dat meer Nederlanders de afgelopen tijd slechte ervaringen met een makelaar hebben gehad. In 2013 had 11 procent van ons nog vertrouwen in de makelaar. Als de hitte op de huizenmarkt aanhoudt, is dat binnenkort waarschijnlijk nul procent.

Overeengekomen koop wordt ongedaan gemaakt

Het artikel beschrijft heel duidelijk de handelswijze van (diverse) makelaars in Nederland. Bovendien vind ik het onbegrijpelijk dat als de koop is overeengekomen deze nog ongedaan kan worden gemaakt. Indien een verkopende makelaar “laks” is met het opmaken van de koopakte dan kan dus iemand anders nog met de woning er van doorgaan.

Bescherming van woningkopers

Het wordt tijd dat alle makelaarsinstanties (VBO, NVM) de kopers van koopwoningen eens gaan beschermen. Mondeling overeenstemming over een koopprijs van een woning betekent dus ook dat de woning niet meer verkocht kan worden aan een ander. Ik ben benieuwd hoe lang dit gaat duren alvorens deze wijziging is doorgevoerd. Voorlopig is geen enkele makelaar in Nederland te vertrouwen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.