Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Smerige makelaarstrucjes

Overeengekomen koop wordt zomaar ongedaan gemaakt

Overeengekomen koop wordt zomaar ongedaan gemaakt

Vorig jaar schreef ik een serie blogs over de makelaars in Nederland. In deze serie kon u lezen dat ik niet tevreden ben over de makelaars. Eigenlijk vind ik dat zij er een “potje” van maken. Geld verdienen is niet erg, zolang dit niet ten koste gaat van de “kopers”. Dit laatste komt helaas steeds vaker voor.

Vorige maand schreef Irene van den Berg een mooi artikel in het AD over de betrouwbaarheid van de makelaars: De smerige trucjes van makelaars komen uiteindelijk als een boemerang bij ze terug.

Irene’s ervaring met makelaarstrucjes

Irene beschrijft in het artikel dat zij en haar man een huis hebben gekocht (overeenstemming over de koopprijs van een woning). De koopakte is nog niet getekend. De Rotterdamse verkopende VBO-makelaar belt echter dat deze een andere koper heeft voor de woning die een hogere koopprijs heeft geboden. Indien zij alsnog de woning willen hebben, moeten zij een paar duizend euro meer betalen. Irene schrijft dan:

Dit mag helemaal niet, dacht ik nog naïef. Maar een kwartiertje googelen leerde mij het tegendeel. Een afspraak met een makelaar is niets waard, zolang er geen handtekening onder staat. En hij doet volgens zijn eigen branchevoorwaarden niets verkeerd als hij, nadat er overeenstemming is, nog een open huis organiseert. Met twee partijen onderhandelen mag volgens de makelaarscode dan weer níet. ,,Dat doen we ook niet; we hebben nog niet op het hogere bod gereageerd”, sputterde de makelaar tegen. Lang verhaal kort: we zijn het huis kwijt.

Consumenten hebben bar weinig rechten bij de grootste aankoop van hun leven. En dat geeft makelaars in deze oververhitte markt de kans om de hele trukendoos open te trekken. En sommigen doen dat dus ook, zonder scrupules. Ik troost mij met de gedachte dat zij zo ook hun eigen glazen ingooien. Hun smerige trucjes komen uiteindelijk als een boemerang bij ze terug.

Ik vermoed dan ook dat meer Nederlanders de afgelopen tijd slechte ervaringen met een makelaar hebben gehad. In 2013 had 11 procent van ons nog vertrouwen in de makelaar. Als de hitte op de huizenmarkt aanhoudt, is dat binnenkort waarschijnlijk nul procent.

Overeengekomen koop wordt ongedaan gemaakt

Het artikel beschrijft heel duidelijk de handelswijze van (diverse) makelaars in Nederland. Bovendien vind ik het onbegrijpelijk dat als de koop is overeengekomen deze nog ongedaan kan worden gemaakt. Indien een verkopende makelaar “laks” is met het opmaken van de koopakte dan kan dus iemand anders nog met de woning er van doorgaan.

Bescherming van woningkopers

Het wordt tijd dat alle makelaarsinstanties (VBO, NVM) de kopers van koopwoningen eens gaan beschermen. Mondeling overeenstemming over een koopprijs van een woning betekent dus ook dat de woning niet meer verkocht kan worden aan een ander. Ik ben benieuwd hoe lang dit gaat duren alvorens deze wijziging is doorgevoerd. Voorlopig is geen enkele makelaar in Nederland te vertrouwen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek