Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHoger inkomen? Meer huur betalen!
In mijn blog over de maximale hypotheek voor alleenstaanden kon u lezen dat het steeds moeilijker wordt voor een alleenstaande om een woning te kopen. Het alternatief is dan nog huren. De afgelopen jaren zijn de huren flink omhoog gegaan.
Als ik huren met kopen vergelijk dan is huren niet aantrekkelijk. Wie toch “gedwongen” wordt te gaan huren, zal ondervinden dat de hoogte van het inkomen belangrijk is. Onlangs heeft de rechtbank in Den Haag hier een uitspraak over gedaan, zie hieronder.
Huurverhogingen op basis van iemands inkomen zijn niet in strijd met de wet, oordeelt de rechtbank in Den Haag. De Woonbond had de zaak aangespannen,uit onvrede over het opvragen bij de fiscus van inkomensgegevens van mensen die sociale huurwoningen huren.
Om scheefwonen tegen te gaan, is de huur voor mensen met een hoog inkomen hoger. Zo moeten goedkope woningen voor mensen met lagere inkomens beschikbaar komen.
De Raad van State vond het gebruik van inkomensgegevens van voor 1 april 2016 ongeoorloofd. De rechtbank zegt echter dat corporaties niet konden weten dat ze de gegevens niet mochten opvragen.
Het is dus geoorloofd de huren aan te passen als het inkomen verandert. Let op: dit is alleen van toepassing voor sociale huurwoningen (in 2017 was de grens 710,68 euro). Als het inkomen stijgt, betekent dit dat de huren verhoogd mogen worden. Procentueel kunnen de huren flink verhoogd worden als we kijken naar de jaren 2016 en 2017
De nieuwe huurwet maakt de volgende stijging van uw huur mogelijk per 1 juli 2016 - 1 juli 2017:
Het omgekeerde (een huurverlaging) is ook mogelijk. Het proces om huurverlaging te krijgen is echter niet zo gemakkelijk.
Het is dus niet verwonderlijk dat huurders graag willen kopen. De jaarlijkse huurverhogingen zijn zo hoog dat velen uit hun huurwoning worden “gejaagd”.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.