Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huur verhogen

Hoger inkomen? Meer huur betalen!

Hoger inkomen? Meer huur betalen!

In mijn blog over de maximale hypotheek voor alleenstaanden kon u lezen dat het steeds moeilijker wordt voor een alleenstaande om een woning te kopen. Het alternatief is dan nog huren. De afgelopen jaren zijn de huren flink omhoog gegaan.

Huren en de hoogte van het inkomen

Als ik huren met kopen vergelijk dan is huren niet aantrekkelijk. Wie toch “gedwongen” wordt te gaan huren, zal ondervinden dat de hoogte van het inkomen belangrijk is. Onlangs heeft de rechtbank in Den Haag hier een uitspraak over gedaan, zie hieronder.

Huurverhogingen op basis van iemands inkomen zijn niet in strijd met de wet, oordeelt de rechtbank in Den Haag. De Woonbond had de zaak aangespannen,uit onvrede over het opvragen bij de fiscus van inkomensgegevens van mensen die sociale huurwoningen huren.           

Om scheefwonen tegen te gaan, is de huur voor mensen met een hoog inkomen hoger. Zo moeten goedkope woningen voor mensen met lagere inkomens beschikbaar komen.

De Raad van State vond het gebruik van inkomensgegevens van voor 1 april 2016 ongeoorloofd. De rechtbank zegt echter dat corporaties niet konden weten dat ze de gegevens niet mochten opvragen.

Huurverhoging door hoger inkomen

Het is dus geoorloofd de huren aan te passen als het inkomen verandert. Let op: dit is alleen van toepassing voor sociale huurwoningen (in 2017 was de grens 710,68 euro). Als het inkomen stijgt, betekent dit dat de huren verhoogd mogen worden. Procentueel kunnen de huren flink verhoogd worden als we kijken naar de jaren 2016 en 2017

De nieuwe huurwet maakt de volgende stijging van uw huur mogelijk per 1 juli 2016 – 1 juli 2017:

  • Wie op jaarbasis meer verdient dan 44.360 euro, gaat vanaf 1 juli 2016 boven op de inflatie van 0,6% nog eens 4 procent meer huur betalen (4,6%).
  • Tussen 34.678 euro en 44.360 euro stijgt de huur 2 procent boven op de inflatie (2,6%).
  • Tot 34.678 euro is de huurstijging maximaal 1,5 procent op de inflatie van 0,6 procent, in totaal 2,1%.

Het omgekeerde (een huurverlaging) is ook mogelijk. Het proces om huurverlaging te krijgen is echter niet zo gemakkelijk.

Het is dus niet verwonderlijk dat huurders graag willen kopen. De jaarlijkse huurverhogingen zijn zo hoog dat velen uit hun huurwoning worden “gejaagd”.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Marc van vrijdag januari 19, 2018 14:21
    Ik begrijp eigenlijk niet zo goed hoe je erbij komt dat iemand met 35K per jaar in aanmerking zou kunnen komen voor Zorgtoeslag en/of Huursubsidie.

    Het drempelinkomen voor bijvoorbeeld huursubsidie, ligt op 30.400 per jaar voor 2018.
    Alle toeslagen kun je berekenen op de site van Het Ministerie van Belasting.

    Probeer geen mensen tegen elkaar op te zetten, daar hebben we de media en overheid al voor.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek