Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 26 januari 2018, 09:20 - Jos Koets
#huizenmarkt

Huizenkopers hebben vanaf 1 februari 2018 meer zekerheid. Vanaf die datum staat standaard in de koopovereenkomst het bouwkundig voorbehoud. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben hierover overeenstemming bereikt met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. Alvorens u gaat juichen en de VEH en Consumentenbond gaat bellen om hun te bedanken graag even mijn mening lezen.

Verplicht bouwkundig rapport

Wie mijn column / blog heeft gevolgd de afgelopen jaren, weet dat ik een groot voorstander ben van het verplicht maken van een bouwkundig rapport als een woning wordt gekocht. Een taxatierapport is leuk, maar ik ben van mening dat iedereen die kan maken. Er wordt ook teveel “gerommeld” met de taxatierapporten. Een bouwkundig rapport is uitgebreider en de woning wordt veel beter “bekeken / beoordeeld”.

Waarom sta ik dan niet te juichen? Onderstaande tekst zegt al voldoende:

Het voorbehoud kan wel worden geschrapt, maar alleen als de verkoper er niet mee instemt, of als de koper een bouwkundige keuring niet nodig vindt. 

Tot nu toe moet een koper altijd aan de verkoper/verkoopmakelaar vragen een bouwkundig voorbehoud toe te voegen aan het koopcontract. ‘Dat wordt straks omgedraaid: het bouwkundig voorbehoud staat dan standaard in de koopovereenkomst vermeld. Het moet echt worden doorgestreept als de verkoper een bouwkundige keuring niet toestaat, of als de koper ervan afziet’, zegt Steven Wayenberg, juridisch beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.  

‘Als de koper dit voorbehoud niet wordt gegund, dan is koper zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.’

Verkopers zullen schrappen

Wie de verkopende makelaars in Nederland een beetje kent, weet al direct wat zij gaan adviseren aan hun verkopers. Het bouwkundig rapport zal standaard in de koopakte worden geschrapt door de verkopers. Kopers die dit niet accepteren, kunnen naar een andere woning gaan zoeken. De verkoper bepaald namelijk wat er gebeurt, de koper mag alleen maar Ja knikken.

Gemiste kans van VEH en Consumentenbond

De VEH en de Consumentenbond hebben dus iets voor elkaar gekregen wat in werkelijkheid niets is. Vooral van VEH had ik meer verwacht. Weer een schot voor open goal die er niet in gaat.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.