Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Als je kind 18 wordt…

Aan welke geldzaken moet je dan denken?

Aan welke geldzaken moet je dan denken?

Nee hoor, bij mij is het nog niet zo ver – mijn oudste is pas 13 jaar. Waarom ik dan opeens iets wil vertellen over ‘Als je kind 18 wordt’? Ik kijk bij een andere moeder mee met haar financiën, en haar dochter wordt bijna achttien. Juist als je weinig te besteden hebt is het belangrijk om vooraf goed voorbereid te zijn op de financiële veranderingen die daar bij horen.

Eigen zorgverzekering bij 18 jaar

Een belangrijke: als een kind 18 jaar wordt moet er een zelfstandige zorgverzekering komen. Je zoon of dochter is dan niet meer meeverzekerd op jouw zorgpolis maar moet dus een eigen verzekering afsluiten. Met de bijbehorende kosten natuurlijk, want zelfstandig verzekerd betekent ook eigen premie. Die kosten worden in de meeste gevallen wel grotendeels gecompenseerd door de zorgtoeslag – vergeet dus niet die aan te vragen! Om te berekenen hoeveel zorgtoeslag jouw kind krijgt vind je hier een handige rekentool.

Vervallen kinderbijslag en kindgebonden budget

Met 18 jaar zijn ze officieel volwassen, dus kinderbijslag is er dan niet meer bij. En – je zou het misschien makkelijk vergeten – het kindgebonden budget komt ook te vervallen. Dat kan bij lagere inkomens om behoorlijke bedragen gaan. Je wilt natuurlijk niet dat dit een onverwachte verrassing is in je geldzaken nadat de 18e verjaardag gevierd is.

Checklist 18 jaar worden

Nu kan ik natuurlijk wel proberen alles op te schrijven, maar de Overheid helpt je hier natuurlijk ook bij. Ze hebben een handige checklist gemaakt – daar vind je alles wat je weten moet. Moet je alleen wel gaan kijken! Anders kun je nog voor nare verrassingen komen te staan.

Wat doe je met die informatie?

En wat doe je vervolgens met die informatie? Die verwerk je in je budgetplan…. Juist als je lastig kunt uitkomen met je inkomen is het belangrijk om een budgetplan te hebben. Om te reserveren voor grote uitgaven en goed vooruit te kijken naar mogelijke veranderingen in je financiële situatie. Zoals een kind dat 18 jaar wordt. Heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken, zo’n budgetplan? Begin eens bij het Nibud. Daar vind je sowieso een schat aan informatie over budgetteren en alles dat daarbij hoort, maar ze hebben ook een gratis emailcoaching: Check, Plan, Spaar. Kan nooit kwaad toch?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek