Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 26 januari 2018, 13:07 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Nee hoor, bij mij is het nog niet zo ver - mijn oudste is pas 13 jaar. Waarom ik dan opeens iets wil vertellen over 'Als je kind 18 wordt'? Ik kijk bij een andere moeder mee met haar financiën, en haar dochter wordt bijna achttien. Juist als je weinig te besteden hebt is het belangrijk om vooraf goed voorbereid te zijn op de financiële veranderingen die daar bij horen.

Eigen zorgverzekering bij 18 jaar

Een belangrijke: als een kind 18 jaar wordt moet er een zelfstandige zorgverzekering komen. Je zoon of dochter is dan niet meer meeverzekerd op jouw zorgpolis maar moet dus een eigen verzekering afsluiten. Met de bijbehorende kosten natuurlijk, want zelfstandig verzekerd betekent ook eigen premie. Die kosten worden in de meeste gevallen wel grotendeels gecompenseerd door de zorgtoeslag - vergeet dus niet die aan te vragen! Om te berekenen hoeveel zorgtoeslag jouw kind krijgt vind je hier een handige rekentool.

Vervallen kinderbijslag en kindgebonden budget

Met 18 jaar zijn ze officieel volwassen, dus kinderbijslag is er dan niet meer bij. En - je zou het misschien makkelijk vergeten - het kindgebonden budget komt ook te vervallen. Dat kan bij lagere inkomens om behoorlijke bedragen gaan. Je wilt natuurlijk niet dat dit een onverwachte verrassing is in je geldzaken nadat de 18e verjaardag gevierd is.

Checklist 18 jaar worden

Nu kan ik natuurlijk wel proberen alles op te schrijven, maar de Overheid helpt je hier natuurlijk ook bij. Ze hebben een handige checklist gemaakt - daar vind je alles wat je weten moet. Moet je alleen wel gaan kijken! Anders kun je nog voor nare verrassingen komen te staan.

Wat doe je met die informatie?

En wat doe je vervolgens met die informatie? Die verwerk je in je budgetplan.... Juist als je lastig kunt uitkomen met je inkomen is het belangrijk om een budgetplan te hebben. Om te reserveren voor grote uitgaven en goed vooruit te kijken naar mogelijke veranderingen in je financiële situatie. Zoals een kind dat 18 jaar wordt. Heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken, zo'n budgetplan? Begin eens bij het Nibud. Daar vind je sowieso een schat aan informatie over budgetteren en alles dat daarbij hoort, maar ze hebben ook een gratis emailcoaching: Check, Plan, Spaar. Kan nooit kwaad toch?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.