Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 8 februari 2018, 08:01 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Zoals bekend is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) per 1 januari 2018 verhoogd naar 265.000 euro (was vorig jaar 245.000 euro). Bij het tot stand komen van het bedrag wordt er gekeken naar de gemiddelde huizenprijzen. Dit betekent dat vooral in diverse dure gemeentes (bijvoorbeeld Amsterdam) kopers geen NHG hypotheken kunnen afsluiten.

Eigen Huis wil flexibele NHG-grens

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil een flexibele NHG grens. Zij komen met het volgende argument:

NHG is alleen nog regionaal inzetbaar. In oververhitte woningmarkten wordt nog maar 5% van de woningen verkocht met een NHG hypotheek, terwijl dat in krimpregio’s soms bijna 70% is. Door de hoge huizenprijzen in en rond veel grote steden kunnen starters daar nauwelijks meer gebruik maken van het NHG vangnet. Daarvoor zijn de huizenprijzen te hoog opgelopen. Deze koopstarters kunnen niet anders dan een hoge hypotheek afsluiten zonder hypotheekbescherming. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, omdat juist zij financieel het grootste risico lopen en het meest kwetsbaar zijn. Daardoor lopen zij ook een korting op hun hypotheekrente mis.

Hypotheekbescherming door NHG

VEH heeft het over een hypotheekbescherming. Zij bedoelen hiermee dat als huizenbezitters met NHG in financiële problemen komen door bijvoorbeeld arbeidsongeschikt, werkloos of overlijden NHG deze huizenbezitters helpen. Bij een (gedwongen) verkoop van de woning waarbij een restschuld ontstaat, zal deze dan door NHG betaald worden. VEH moet weten dat in werkelijkheid NHG niet veel restschulden meer betaalt. Er wordt namelijk alweer een paar jaar anders getoetst om de woning te kunnen behouden, zie mijn column van januari 2014. In werkelijkheid kan het voorkomen dat 7 keer het inkomen nog betaalbaar is voor NHG! Zo komt er niet snel een gedwongen verkoop uit, en dus ook geen betaling van restschuld.

Elke gemeente een eigen NHG-grens?

NHG heeft eigenlijk nog maar één voordeel en dat is de lagere hypotheekrente. Indien er een flexibele NHG grens zou komen dan betekent dit dat iedere gemeente / regio in Nederland een ander bedrag heeft voor NHG. In 2016 waren er 390 gemeentes in Nederland. Dit zou dan betekenen dat we dus ook 390 verschillende bedragen kunnen krijgen voor NHG.

Een flexibele NHG is leuk verzonnen, maar ik verwacht dat dit voorstel in de prullenbak verdwijnt.

Benieuwd welke hypotheekrente u met NHG moet betalen?
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.