Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Flexibele NHG grens

Elke gemeente eigen NHG bedrag?

Elke gemeente eigen NHG bedrag?

Zoals bekend is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) per 1 januari 2018 verhoogd naar 265.000 euro (was vorig jaar 245.000 euro). Bij het tot stand komen van het bedrag wordt er gekeken naar de gemiddelde huizenprijzen. Dit betekent dat vooral in diverse dure gemeentes (bijvoorbeeld Amsterdam) kopers geen NHG hypotheken kunnen afsluiten.

Eigen Huis wil flexibele NHG-grens

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil een flexibele NHG grens. Zij komen met het volgende argument:

NHG is alleen nog regionaal inzetbaar. In oververhitte woningmarkten wordt nog maar 5% van de woningen verkocht met een NHG hypotheek, terwijl dat in krimpregio’s soms bijna 70% is. Door de hoge huizenprijzen in en rond veel grote steden kunnen starters daar nauwelijks meer gebruik maken van het NHG vangnet. Daarvoor zijn de huizenprijzen te hoog opgelopen. Deze koopstarters kunnen niet anders dan een hoge hypotheek afsluiten zonder hypotheekbescherming. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, omdat juist zij financieel het grootste risico lopen en het meest kwetsbaar zijn. Daardoor lopen zij ook een korting op hun hypotheekrente mis.

Hypotheekbescherming door NHG

VEH heeft het over een hypotheekbescherming. Zij bedoelen hiermee dat als huizenbezitters met NHG in financiële problemen komen door bijvoorbeeld arbeidsongeschikt, werkloos of overlijden NHG deze huizenbezitters helpen. Bij een (gedwongen) verkoop van de woning waarbij een restschuld ontstaat, zal deze dan door NHG betaald worden. VEH moet weten dat in werkelijkheid NHG niet veel restschulden meer betaalt. Er wordt namelijk alweer een paar jaar anders getoetst om de woning te kunnen behouden, zie mijn column van januari 2014. In werkelijkheid kan het voorkomen dat 7 keer het inkomen nog betaalbaar is voor NHG! Zo komt er niet snel een gedwongen verkoop uit, en dus ook geen betaling van restschuld.

Elke gemeente een eigen NHG-grens?

NHG heeft eigenlijk nog maar één voordeel en dat is de lagere hypotheekrente. Indien er een flexibele NHG grens zou komen dan betekent dit dat iedere gemeente / regio in Nederland een ander bedrag heeft voor NHG. In 2016 waren er 390 gemeentes in Nederland. Dit zou dan betekenen dat we dus ook 390 verschillende bedragen kunnen krijgen voor NHG.

Een flexibele NHG is leuk verzonnen, maar ik verwacht dat dit voorstel in de prullenbak verdwijnt.

Benieuwd welke hypotheekrente u met NHG moet betalen?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek