Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 13 februari 2018, 09:26 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Als het goed gaat op de huizenmarkt, is er sprake van een verkopersmarkt. In een verkopersmarkt bepalen de verkopers de huizenprijzen en staan de woningen niet lang te koop. In het kort gezegd: een woning is snel verkocht, maar een andere woning kopen is niet gemakkelijk.

Stijging huizenprijzen

De huizenprijzen zijn flink gestegen en het is logisch dat veel huizenbezitters een verhuizing overwegen. Vooral als er sprake is van een (flinke) overwaarde. Wie echter een duurdere woning wil kopen, zal ondervinden dat deze woningen ook flink zijn gestegen.

Huidige woning verbouwen

Steeds meer huizenbezitters besluiten daarom om hun huidige woning op te knappen. Het gaat dan niet alleen om een nieuwe keuken en/of douche, maar vooral om een uitbouw / aanbouw. De woning wordt groter en hierdoor ook meer waard.

Euro verbouwen is geen euro waardestijging

Iedere euro die wordt uitgegeven voor een verbouwing levert echter geen euro op in waardestijging. Hieronder een overzicht van diverse verbouwingen met daarbij de globale waardestijgingen.

Soort verbouwing Waardestijging
Aanbouw 80-100%
Dakkapel 80-100%
Badkamer 60%
Keuken 60%
Tuin  20%


Hypotheek voor verbouwing

De maximale verstrekking voor een hypotheek is 100% van de marktwaarde. Een huizenbezitter die een tweede hypotheek wil nemen voor zijn verbouwing moet dus een overwaarde hebben op zijn woning. Hieronder een fictief rekenvoorbeeld.

Lopende hypotheek € 200.000
Waarde woning voor verbouwing € 250.000
Verbouwing €   60.000
Waarde woning na verbouwing € 290.000
Nieuwe hypotheek € 260.000


In bovenstaand voorbeeld wordt er voor 60.000 euro verbouwd. De waarde stijgt echter maar met 40.000 euro. Voor de benodigde tweede hypotheek van 60.000 euro is dit geen probleem omdat de overwaarde voor de verbouwing al 50.000 euro was.

Inkomen aantonen voor tweede hypotheek

Voor het verkrijgen van de tweede hypotheek moet de huizenbezitter wel zijn inkomen aantonen. Dit inkomen moet voldoende zijn om de totale hypotheek van 260.000 euro te kunnen betalen. Hierbij moet de tweede hypotheek van 60.000 euro een annuïteiten en / of lineaire hypotheek zijn om renteaftrek te kunnen genieten. Het bedrag van de verbouwing komt in depot en de huizenbezitter moet verbouwingsbonnen overleggen. Al met al moet er aardig wat geregeld worden.

Wat is uw maximale hypotheek?
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.