Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 14 februari 2018, 09:39 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Op de website van Verenging Eigen Huis zag ik iets langskomen over een Verzilverlening. Dat mensen met een bescheiden inkomen en een overwaarde op hun huis toch geld kunnen lenen. Mijn eerste gedachte was: dit is toch niet nieuw? Volgens mij bestaat de Verzilver Hypotheek van Florius al een behoorlijke tijd.

Overwaarde verzilveren via SVn

Het grote verschil is dat deze nieuwe Verzilverlening uit de koker van SVn komt - het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Het SVn ken je misschien wel van de Starterslening - het is een fonds dat vooral bezig is om gemeenten te motiveren om regelingen te treffen voor hun inwoners.

Veel meer dan alleen starterslening

Die Starterslening, die kende ik natuurlijk wel. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet wist dat het SVn nog zoveel andere soorten leningen in haar assortiment heeft. Dat lijstje ziet er op dit moment als volgt uit:

  • Starterslening
  • Corporatie Starterslening
  • Duurzaamheidslening
  • Maatwerklening
  • Stimuleringslening
  • Verzilverlening
  • Blijverslening

Wat is een Maatwerklening?

De eerste drie - daarvan vertelt de naam al wel ongeveer waar het om gaat. Maar de Maatwerklening, wat is dat? Het SVn is toch niet zo'n glibberige bank die het over maatwerk heeft? Nee, hier gaat het om een lening voor mensen die bij de bank geen hypotheek of andere lening meer krijgen, terwijl er wel noodzakelijk onderhoud aan hun huis gepleegd moet worden. Omdat de situatie gevaarlijk of onhoudbaar is. Dan kun je daarvoor dus geld lenen met een Maatwerklening. Fijn!

En een Blijverslening?

Bij de Blijverslening gaat het om het levensloopbestendig maken van een huis. Zodat je langer zelfstandig kunt blijven wonen als je ouder wordt, en niet al te snel in een verzorgingshuis hoeft te komen. Als daarvoor maatregelen in huis nodig zijn kun je daarvoor geld lenen. Mooi!

Alléén in deelnemende gemeenten...

Voor de meeste leningen van het SVn geldt alleen wel één belangrijk dingetje: ze moeten aangeboden worden door jouw gemeente. Doet jouw gemeente dat niet, dan heb je pech gehad en kun je van al die mooie regelingen geen gebruik maken. Elke gemeente bepaalt ook zelf de eisen aan een lening - die kunnen dus per gemeente verschillen. De Blijverslening is er bijvoorbeeld pas in 80 gemeenten. De Verzilverlening is nieuw dus zéker nog niet breed aan te vragen.

Welke gemeenten doen mee met leningen van SVn?

Voordat je je verder verdiept in de leningen is het dus slim om eerst te kijken wat er in jouw woonplaats aangeboden wordt door de gemeenten. Gelukkig hebben ze op de site een handige landkaart waar je dat goed kunt zien. Als jouw gemeente inderdaad meedoet met diverse leningen van SVn, kijk dan zéker even of je daar iets mee kunt...

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.