Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 15 februari 2018, 10:24 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Vers van de pers: BinckBank komt met iets nieuws... Binck Sparen! En dan denk je misschien... ja? dus? sparen levert toch helemaal niets op tegenwoordig! En dat is natuurlijk zo, alleen is de spaarrente in sommige andere landen wel een beetje hoger dan hier in Nederland. 

Niet sparen bij Binck, maar via Binck

Binck Sparen is namelijk niet sparen bíj Binck, maar sparen vía Binck. Het verschil? Dat je geld dus niet bij Binck komt te staan en je van hen rente krijgt - maar bij een andere bank. Een bank in het buitenland. Dat kunnen verschillende banken in verschillende landen zijn, wel allemaal in de Europese Unie (EU). Je opent een online rekening bij Binck en kunt dan via die rekening geld inleggen op deposito's bij die banken. De eerste banken die beschikbaar zijn: Euram Bank uit Oostenrijk en J&T Banka uit Tsjechië.

Klinkt als ... Savedo!

Komt dit verhaal je al bekend voor? Onlangs schreef ik ongeveer hetzelfde op, maar dan over internationaal spaarplatform Savedo. Wat Binck doet is precies hetzelfde, alleen maakt Binck gebruik van een ander platform: dat van Raisin. Ook uit Duitsland, net als Savedo. Het fintech-concept van de internationale spaarplatforms is duidelijk bedacht bij onze Oosterburen. Niet zo vreemd, de rente is daar net zo gruwelijk laag als bij ons. Of nog lager zelfs.

Internationaal sparen bij Binck Sparen of bij Savedo?

Als ze allebei hetzelfde doen - voor welk platform moet je dan kiezen? Ik denk dat je gewoon moet kijken naar de deposito's die aangeboden worden. Die verschillen wel: op dit moment is een deposito van de Oostenrijkse Euram Bank niet verkrijgbaar bij Savedo, wel bij Binck Sparen. Maar een deposito bij de Belgische CKV Bank kun je juist weer wel afsluiten bij Savedo en niet bij Binck. Uiteindelijk draait het erom bij welke bank je geld wilt stallen in een deposito - en daar kies je het platform bij. 

Risico's en gedoe bij sparen in het buitenland

Maar voordat je dat doet... ik kan het niet vaak genoeg zeggen... bedenk goed of je inderdaad wilt sparen in het buitenland. En zo ja, in welk buitenland. Een hogere rente is natuurlijk niet heilig - kijk goed naar de mogelijke risico's en eventueel belastinggedoe. 

Depositogarantiestelsel solide genoeg in elk land?

Risico's? Die banken en deposito's vallen toch allemaal onder het depositogarantiestelsel? Ja... nou ja... 'het' depositogarantiestelsel bestaat niet. Ieder land heeft haar eigen spaargarantie. Het gegarandeerde bedrag is wel overal hetzelfde, maar of de uitvoering van de garantie ook overal even solide is? Denk daar in elk geval goed over na. Net als de vraag of je wilt dat het gegarandeerde bedrag in lokale valuta wordt uitbetaald - dat is in elk geval in Tsjechië het geval. 

Vind je dat allemaal okay in ruil voor de hogere spaarrente? En gaat het om een bank die door beide spaarplatforms aangeboden wordt? Dan maakt het volgens mij niet veel uit of je kiest voor Savedo of voor Binck Sparen. De oplettende lezer zal trouwens zien dat de informatie over Binck Sparen nog niet beschikbaar is op HomeFinance.nl. Wel op zusje ActueleRentestanden.nl - natuurlijk zal ook de vergelijking van deposito's op HomeFinance binnenkort de mogelijkheden van Binck Sparen tonen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.