Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 27 februari 2018, 08:53 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Het heeft even geduurd, maar vorige week is mijn zesde boek uitgekomen: Hoera eerste koopwoning. Net als mijn voorgaande vijf boeken heb ik dit boek geschreven om kopers en huizenbezitters te waarschuwen voor de valkuilen in hypotheekland.

Boek voor starters die eerste huis kopen

Dit boek is speciaal geschreven voor de starters, die hun eerste koopwoning willen gaan kopen. Het lijkt allemaal zo simpel, een huis kopen, maar in werkelijkheid komt daar toch veel meer bij kijken. In de afgelopen 15 jaar heb ik in mijn columns en blog zo vaak de tip gegeven om vooraf goed uw huiswerk te doen. Wie zijn huiswerk vooraf niet goed doet, heeft een veel grotere kans om tegen een flinke financiële strop aan te lopen. Vooral starters moeten dit voorkomen omdat zij anders niet een vervolgstap kunnen zetten naar een volgende koopwoning.

Budgetteren is belangrijk

Wat is belangrijk? Met stip op nummer 1 staat het budgetteren. Alle banken hanteren dezelfde toetsing voor de maximale hypotheek waarbij dan de bruto maandlast bepaald kan worden. Echter iedereen heeft een ander uitgavenpatroon. Een maximale hypotheek op inkomen wil niet zeggen dat iedereen deze kan betalen. Geld uitgeven is gemakkelijker dan geld sparen. Vooral dit laatste is voor starters heel erg belangrijk. Bovendien hebben starters geen tot weinig ervaring met betrekking tot hun uitgavenpatroon. Zij wonen meestal nog bij hun ouders en daar hoeven zij vaak niet alle werkelijke kosten te betalen. Bovendien komen er meer kosten om de hoek kijken als een starter daadwerkelijk op zichzelf gaat.

Wat er in een mensenleven kan gebeuren...

In een mensenleven kan veel gebeuren. Daarom ook veel aandacht voor overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Hoe is dit te verzekeren en waar moet u op letten als u dit wil verzekeren. De kleine lettertjes worden door veel starters niet gelezen waardoor ze denken goed verzekerd te zijn. Achteraf blijkt dit dan niet waar te zijn.

Annuïteitenhypotheek of/en lineaire hypotheek

Starters hebben de keuze uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Door middel van rekenvoorbeelden laat ik zien wat de verschillen zijn van deze twee hypotheekvormen. Ook combinaties van deze hypotheekvormen komen uitgebreid aanbod. Natuurlijk mag de schenking / familiehypotheek niet ontbreken. Ouders met een leuk vermogen kunnen dit gebruiken om hun kinderen te helpen met het kopen van hun eerste woning.

Waarschuwing voor starters: let op met makelaars en hypotheken

Makelaars, ik heb er al diverse blogs en columns over geschreven. In dit boek beschrijf ik uitgebreid hun werkwijze en neem ik ook de belangrijkste punten van de koopakte door. Een starter die mijn boek goed leest en de talloze tips opvolgt, zal zeker de juiste beslissing nemen met betrekking tot het kopen van zijn / haar droomhuis. Hierbij wordt de keuze welke hypotheekvorm er moet worden afgesloten nog gemakkelijker. Een boekje dat ik speciaal heb geschreven om starters te waarschuwen voor alle gevaren in hypotheekland.

Je kunt het boek aanschaffen via de website van Assurantiekantoor Groenoord!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.