Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 1 maart 2018, 09:10 - Jos Koets
#hypotheek

Het is alweer een tijdje terug. Op 13 mei 2016 schreef ik in mijn blog De Rabo Weekhypotheek dat ik het niet eens was met de Rabobank. De Rabobank verkondigde dat een klant binnen een week bij hun de hypotheek kon regelen. Als je dat roept, dan moet je wel heel duidelijk zijn over de voorwaarden om dit te kunnen realiseren. De Rabobank was niet duidelijk hier over.

Hypotheek binnen een week? Misleidend!

Toevallig had ik in 2016 ook een klassikaal verplichte PE dag. In deze klas zaten toevallig 10 werknemers van de Rabobank. Een mooie gelegenheid om de knuppel direct in het hoenderhok te gooien. Ik gaf in de klas aan dat de Rabobank misleidend bezig was met de slogan: een hypotheek binnen een week. Natuurlijk kreeg ik te horen dat dit mogelijk was. Een antwoord dat ik al verwachtte daar dit ook mogelijk is als een adviseur alle benodigde hypotheekstukken al in zijn bezit heeft. Dit laatste stond / staat niet op de site van de Rabobank. 10 tegen 1 is gemeen, zeggen ze. Ik kan u verklappen dat deze ene persoon deze mondelinge strijd heeft gewonnen. De andere 10 moesten mij gelijk geven, maar vonden de reclame wel prachtig daar dit meer hypotheken opleverde.

AFM niet blij met 'snelle hypootheken'

Iets (schimmigs) roepen om meer omzet te verkrijgen. Duidelijkheid dus ver te zoeken. We zijn bijna 2 jaar verder en ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft eindelijk gereageerd op de “snelle hypotheken”. Hieronder een stuk tekst uit de link waarbij de AFM verkondigt niet blij te zijn met de banken die “snelle hypotheken” promoten.

De AFM wijst hypotheekverstrekkers erop dat zij geen reclame mogen maken voor de snelheid waarmee een hypotheek kan worden afgesloten. In de huidige marktomstandigheden spelen hypotheekverstrekkers in reclamecampagnes steeds vaker in op snelheid. Een huis kopen is een ingrijpend besluit met financiële gevolgen voor de lange termijn. Het is daarom belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd zijn en weloverwogen een besluit kunnen nemen over hun hypotheek.

De AFM ziet een trend ontstaan waarin het belangrijkste element van reclamecampagnes bestaat uit de snelheid en het gemak waarmee een hypotheek te krijgen is. Daarom verduidelijkt de AFM aan marktpartijen dat ook hypothecaire kredieten onder de reclame-regels voor krediet van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft vallen. Dit betekent dat reclames voor hypothecaire kredieten géén verwijzing mogen bevatten naar snelheid en het gemak van het verkrijgen van het krediet.

De feitelijke informatie over een product kan ook gaan over de snelheid van het proces. Dat is toegestaan, zolang het niet gaat om een reclame-uiting. In de Beleidsregel Informatieverstrekking is opgenomen wat als reclame-uiting geldt.

Om de werkelijkheid heendraaien

Net als de banken draait ook de AFM om de werkelijkheid heen. Laat banken gewoon op hun website zetten dat zij eerst alle benodigde formulieren moeten hebben alvorens zij kunnen beoordelen. Hoe eerder deze formulieren hoe sneller de hypotheek rond kan zijn. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.