Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
zaterdag 10 maart 2018, 10:13 - Jos Koets
#hypotheek

Het aantal vaste contracten wordt steeds minder. Dit betekent dat er steeds meer flexwerkers komen. Het nadeel van flexwerkers is dat zij moeilijk een hypotheek kunnen krijgen.

Beoordeling inkomen flexwerker voor hypotheek

De beoordeling van het inkomen van een flexwerker is namelijk hetzelfde als bij een zelfstandige. De banken willen het inkomen weten van de afgelopen drie jaar. Hier wordt het gemiddelde van genomen. Dit gemiddelde mag niet hoger zijn dan het laatste inkomen. Hieronder een tweetal rekenvoorbeelden:

Voorbeeld 1
Jaar 2015        inkomen 20.000
Jaar 2016        inkomen 30.000
Jaar 2017        inkomen 40.000
Gemiddeld inkomen 30.000
Toetsinkomen voor de hypotheek 30.000

Voorbeeld 2
Jaar 2015        inkomen 40.000
Jaar 2016        inkomen 30.000
Jaar 2017        inkomen 20.000
Gemiddeld inkomen 30.000
Toetsinkomen voor de hypotheek 20.000

Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten

Veel flexwerkers werken nog geen drie jaar waardoor zij geen hypotheek kunnen krijgen. Er zijn echter enkele banken in Nederland die hier anders over denken. Flexwerkers die langer dan 1 jaar bij een uitzendbureau werken kunnen een perspectiefverklaring aanvragen. In deze verklaring wordt aangegeven dat het huidige inkomen van de flexwerker minimaal hetzelfde blijft tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Dit is een vergelijkbare aanname, zoals die in een werkgeversverklaring wordt afgegeven. Bovendien gaat een perspectiefverklaring nog een stapje verder. Er wordt namelijk rekening gehouden met: 

  • Het opleidingsniveau en de genoten opleiding(en)
  • De aanwezige werkervaring en de huidige functie
  • De toekomstige arbeidsmarktpositie 

Tot slot moet het uitzendbureau nog een eigen motivatie opstellen van de flexwerker. Hierin staat beschreven de referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken met de flexwerker.

Geen 100% zekerheid

Met deze verklaring kan dan een hypotheek worden aangevraagd. Hoe groot de kans van slagen is met betrekking tot de hypotheek is geheel afhankelijk van de beoordeling van de bank. Er is dus een mogelijkheid, maar vooraf 100% zekerheid hebben is er niet. Een hypotheekadviseur kan dus vooraf niet beoordelen hoe groot de kans is dat een flexwerker met een perspectiefverklaring een hypotheek kan krijgen. Dit laatste is natuurlijk heel erg spijtig daar dit het werk is van een hypotheekadviseur.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.