Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
hypotheekrente hypotheken
Gepubliceerd op: 15-3-2018 om 09:45

Er zijn duizenden huizenbezitters die vinden dat zij de beste en goedkoopste hypotheek van Nederland hebben. Het leuke is dat iedereen deze huizenbezitters wel eens is tegengekomen. De verhalen zijn namelijk prachtig. De beste hypotheek hebben en daar bijna niets voor hoeven te betalen. Ik noem het de verjaardagshypotheek.

Huizenbezitters op verjaardagen

Er zijn altijd huizenbezitters op verjaardagen die alles beter weten. Zij betalen “niets” voor hun hypotheek en lossen ook nog alles af. De hypotheekrente die zij betalen, is meestal extreem laag. Andere huizenbezitters zitten erbij met grote vraagtekens boven hun hoofd. Zij begrijpen er niets van waarom zij voor hun hypotheek “zoveel” betalen. Wie toch durft te zeggen hoeveel er maandelijks betaald moet worden, krijgt de deksel op zijn kop van de beterweter.

Waardeloze hypotheek - schuld van adviseur

Natuurlijk krijgt eerst de hypotheekadviseur de schuld. Er is een waardeloze hypotheek afgesloten met een veel te hoge rente. Hierna natuurlijk de huizenbezitter want die heeft blindelings het advies van de adviseur gevolgd en zelf niet verder gekeken dan zijn neus lang is. Onderweg naar huis onprettige discussies onder elkaar want de lopende hypotheek is drama. Wie de stoute schoenen aantrekt, zal zijn hypotheekadviseur bellen. Dit gesprek zal verhelderend werken, want in werkelijkheid blijkt er geen “drama” hypotheek te zijn.

Wat heeft de betweter zelf voor hypotheek?

Ik ontwijk verjaardagen zoveel mogelijk. Kom ik toch eens zo’n beterweter tegen dan gaat het gas erop om te testen wat deze persoon zelf voor hypotheek heeft. Met een paar goede vragen, wordt het meestal al snel stil aan de overkant. Schoorvoetend moet dan worden toegegeven dat er toch sprake is van een aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekrente is laag daar er sprake is van een variabele rente. Dit is mooi meegenomen, maar geeft geen zekerheid voor de toekomst met betrekking tot de maandlasten. Tot slot het leuke gesprek afsluiten met de vraag hoeveel er maandelijks gespaard wordt. Dit soort vragen worden meestal niet beantwoord als het spaarbedrag laag tot nihil is. In werkelijkheid blijkt het gras aan de overkant minder hard te groeien dan verteld wordt.

Verjaardagshypotheek... goedkoop, maar passend?

Iedere situatie is anders en iedereen heeft een ander uitgavenpatroon en leefstandaard. Dit betekent ook dat een goedkope hypotheek die iemand anders heeft niet de juiste hypotheek hoeft te zijn voor jou. Het is wel verstandig om een lopende hypotheek om de paar jaar eens onder de loep te nemen. Misschien is het wel verstandig om deze iets aan te passen naar de nieuwe situatie die is ontstaan. Het vergelijken met een ander is in ieder geval niet verstandig. Dit zorgt alleen maar voor onnodige discussies. De verjaardagshypotheek is leuk, maar in werkelijkheid bestaat deze niet. U bent gewaarschuwd.

 

Aangemaakt door Mark op 14-03-2018 08:37

Ik zeg: zet je rente voor een lange periode vast en als je nog voor meer dan 75 procent van je woningwaarde een hypotheek hebt waarop je niet aflost, zet die dan om voor een deel! Want wat mensen vergeten is dat we al heel lang in een economische groeifase zitten. We zitten aan het einde van de 7 vette jaren. Wat als we over een paar jaar te maken krijgen met stijgende rentes EN een recessie? Juist: dalende huizenprijzen en werkloosheid. En als je dan ook nog je hypotheekrente aftrek voordeel kwijtraakt... Jos, ik ben wel benieuwd hoe jij dit ziet.

Aangemaakt door jkoets op 15-03-2018 10:44

Beste Mark, Ik ben van mening dat een huizenbezitter altijd wat spaarcenten achter de hand moet houden. Deze kunnen dan gebruikt voor onverwachte financiele tegenvallers. Gr. Jos

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.