Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 14 maart 2018, 09:26 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #besparen

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben onderzoek gedaan naar het betaalgedrag van tieners. De uitkomst: tieners die liever contant dan met een pinpas betalen, vinden dat contant geld het makkelijker maakt om verstandig met geld om te gaan.

Controle over je geld

Nice to know, maar het is toch echt niet verrassend. Dat ligt volgens mij ook helemaal niet aan het feit dat het tieners zijn. In het algemeen is het gevoel van controle over je geld sterker als je met contant geld werkt.

Contant geld uitgeven voel je meer

Als mensen moeite hebben met rondkomen is één van de dingen die ik aanraad al snel om met cash te gaan werken. Contant geld uitgeven voel je nu eenmaal meer dan pinnen. Met biljetten en euro's weet je ook veel beter wat je nog hebt. 

Wekelijks budget contant in je portemonnee

Moet je van een klein budget leven? Dan is het in mijn ogen verstandig om het geld voor wekelijkse uitgaven aan boodschappen enzo contant op te nemen en de betalingen daarvan te doen. Zo weet je veel beter wat je die week nog te besteden hebt. Op je bankrekening staat nu eenmaal aan het begin van de maand een aardig saldo - maar als je niet oppast is het op de helft van de maand op. Terwijl je nog wel twee weken moet eten.

Kritisch op uitgaven

De volgende stap is bijhouden waar je het geld dan werkelijk aan uitgeeft. Bonnen bewaren en zeker één keer per week nagaan waar het geld naartoe is gegaan. Waren al die aankopen nodig of had het ook minder gekund? Door kritisch te zijn op je uitgaven houd je makkelijker geld over... da's logies! En bij het uitgeven van contant geld ben je toch kritischer. Tenminste, zo werkt het bij veel mensen.

Les voor de toekomst

Terug naar die tieners... De uitkomsten van het onderzoek vind ik dus niet zo spannend. Ze zijn bijna allemaal zo logisch dat ik me dan weer afvraag waarom daar nou onderzoek naar verricht moest worden. Maar goed, de algemene les dat contant betalen betere controle geeft en ervoor zorgt dat je minder uitgeeft - het is natuurlijk prima als tieners dat door hebben. Zo kunnen ze op die wetenschap terugvallen als ze in hun zelfstandige leven krap zitten.

Juist om die reden vind ik het toch griezelig als ik berichten lees over het verdwijnen van contant geld. Zelf gebruik ik het nauwelijks, maar het moet wel kunnen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.