Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 26 maart 2018, 14:04 - Jos Koets
#economie

Het Europees Parlement moet het goede voorbeeld geven. Helaas is het tegendeel waar. Zij hebben steeds meer geld nodig om hun taken uit te kunnen voeren. In 2018 is er een begroting van 1,95 miljard euro. Het is helemaal niet erg als de begroting omhoog gaat. Het is echter wel erg als er geen duidelijk kostenstaatje is hoe het geld wordt uitgegeven.

De kosten van Europarlementariërs

Er zijn op het ogenblik 751 Europarlementariers (in totaal werken er 7.698 mensen bij het Europees Parlement) die een leuk bedrag per maand ontvangen, namelijk:

Bruto salaris € 8.484
Onkostenvergoeding   € 4.342
Vergoeding per vergadering € 306
Ruime reisvergoeding  


Totale kosten meer dan 1 miljard

Al het personeel kost totaal 1.044 miljard. Dit is dus meer dan 50% van de begroting. Als ik dit soort bedragen zie, moet ik altijd even tot 10 tellen alvorens ik het toetsenbord gaat hanteren. Ik kan dan ook goed begrijpen dat de media het Europees Parlement als geldverslindend omschrijft.

Absurde bedragen

Ik wil zelfs een stapje verder gaan. Ik vind de bedragen absurd en dat geldt ook voor de begroting. Jaarlijks gaat de begroting met 100 miljoen omhoog. Ik ben van mening dat juist dit Europees Parlement moet laten zien hoe je met geld moet omgaan. Hierbij is vooral belangrijk de kostenstructuur. Duidelijkheid hoe dit precies in elkaar zit, geeft juist vertrouwen.

Europa moet het goede voorbeeld geven

Ik verwacht helaas niet dat dit gaat veranderen. Dat zorgt er dan voor dat velen zeer wantrouwig zijn. Europa moet eensgezind worden en dit is nu totaal niet aan de orde. Het wordt echt tijd om het goede voorbeeld te gaan geven.  

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.