Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 27 maart 2018, 09:39 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #banken en verzekeraars

Misschien weet je het wel: bij HomeFinance zijn we al een tijdje bezig met het ontwikkelen van een nieuwe versie van de website VanSpaarbankVeranderen.nl. Dat is nu echt bijna afgerond, dus binnenkort kunnen jullie die nieuwe site bewonderen. Terwijl we ermee bezig zijn realiseren we ons natuurlijk ook wel dat de spaarrente schrikbarend laag is. En dat de verschillen in spaarrente mensen niet erg aanzetten tot het 'veranderen van spaarbank'. 

Verschil in spaarrente relatief groot

Als je relatief kijkt is het verschil in spaarrente tussen de grootbanken en de toppers in de vergelijking van spaarrentes echt enorm. ING vergoedt op haar gewone internetspaarrekening op dit moment 0,05%, terwijl LeasePlan Bank 0,4% aan rente geeft. Dat is dus wel maar liefst 8 keer zo veel! Dat soort relatieve verschillen kom je bij een hoger niveau aan spaarrente niet tegen.

Absoluut verschil te klein voor overstappen

Toch is het verschil in euro's voor de meeste mensen te klein om over te stappen naar een andere spaarbank. Het renteverschil zet ook pas zoden aan de dijk bij een hoog spaarsaldo natuurlijk. Heb je € 10.000 staan, dan krijg je bij ING nu € 5 per jaar, bij LeasePlan Bank is dat dan € 40. Dat verschil van € 35... daarvoor neemt de gemiddelde spaarder de moeite van het overstappen niet.

Salaris Hamers krijgt spaarder wel in beweging

Toen deed ING een paar weken geleden iets dat de spaarder wél in beweging kreeg: ze kwamen met het onzalige plan om topman Ralph Hamers een salarisverhoging te geven van 50%, van 2 naar 3 miljoen euro. Ook al is dat internationaal bekeken geen raar salaris, het schoot bij veel ING-klanten in het verkeerde keelgat. Ze gingen op zoek naar een andere bank!

Keuze voor duurzaam

Die andere bank werd dan niet per se de bank met de hoogste spaarrente. Vooral ASN Bank riep dat er een grote toestroom van nieuwe klanten was in die dagen. Nu is de spaarrente bij ASN wel hoger dan bij ING, maar ook deze staat niet in de top 10 van hoogste spaarrentes. Op dit moment blijft de rente op ASN Ideaalsparen ook steken op 0,1%.

Kortom: kennelijk is de hoogte van de spaarrente lang niet zo belangrijk voor mensen als we geneigd zijn te denken. Niet om te vertrekken bij een bank, en ook niet bij de keuze voor een andere spaarbank.... Principes zijn belangrijker, en duurzaamheid kennelijk ook.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.