Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogKopen voor zelfde maandlast als huur kan vaak niet
Iedere week besteden de media er wel aandacht aan: de huizenmarkt is “hot”. De huizenprijzen blijven stijgen, het aantal te koop staande woningen wordt iedere maand minder, starters die geen woning kunnen kopen, het is slechts een korte opsomming.
Het lijkt goed te gaan met de huizenmarkt, het tegendeel is echter waar. In de crisistijd was het verstandig om eerst je woning te verkopen om daarna pas een andere woning te kopen. Tegenwoordig is verkoop geen probleem, maar het vinden van een andere koopwoning wel. De experts komen met de oplossing en dat is meer huizen bouwen. Dit laatste is gemakkelijk gezegd, maar hoeveel huizen moeten er dan gebouwd worden om weer een betaalbare huizenmarkt te krijgen?
Het alternatief voor kopen is huren. Vanwege de hoge huren en de jaarlijkse huurverhogingen willen steeds meer huurders een woning kopen. Voor een beetje leuke huurwoning moet al snel 1.000 euro per maand worden betaald. Vooral starters moeten genoegen nemen met een klein huurhuisje want voor deze woningen moet in veel gemeentes ook al minimaal 700 euro worden betaald.
Hieronder een tabel, waarbij ik de huurprijs heb vergeleken met een annuïteitenhypotheek (rente 2,5%). In de laatste tabel het minimale inkomen dat nodig is voor een alleenstaande om de hypotheek te kunnen krijgen.
Hypotheekbedrag Inkomen
Huur 700 177.000 euro 42.000
Huur 800 203.000 euro 47.000
Huur 900 228.000 euro 51.000
Huur 1.000 253.000 euro 56.000
Bij een huur van 700 euro, is het bruto maandbedrag bij een hypotheekbedrag van 177.000 euro ook 700 euro. Het minimale inkomen om deze hypotheek te kunnen krijgen, moet 42.000 euro zijn.
Deze getallen laten duidelijk zien waar de schoen wringt. Veel mensen kunnen wel een huurwoning van 700 euro krijgen, echter geen hypotheek van 177.000 euro omdat hun inkomen geen 42.000 euro is. Bovendien is het vinden van een leuke koopwoning voor de prijs van rond de 177.000 euro ook niet gemakkelijk. De combinatie van huizenprijzen en maximale hypotheek maken het voor starters steeds lastiger om een huis te kopen.
Vanaf half 2013 is de gemiddelde huizenprijs met 26% gestegen. In de grote steden is dit percentage nog groter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat starters geen woning meer kunnen kopen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.