Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWie kun je nog vertrouwen?
Het moet niet gekker worden met de makelaars. Een klant van mij wil zijn woning gaan verkopen. Om een goed beeld te krijgen wat zijn woning gaat opleveren, laat hij diverse makelaars komen. Het gaat dan niet alleen om de verwachte verkoopprijs maar ook om de kosten die betaald moeten worden aan de verkopende makelaar.
Bovendien moest er een taxatie worden gedaan omdat er sprake is van een overbruggingshypotheek. De woning wordt getaxeerd op 350.000 euro. Deze taxatie is volgens de regels van het NWWI gedaan. Andere taxateurs / makelaars kunnen deze taxatie zien en weten dus ook de waarde van de woning.
Natuurlijk had ik de tip gegeven om de taxatie pas uit te laten voeren nadat de diverse makelaars over de vloer waren geweest. Met grote verbazing vernam ik de grote verschillen van de verkoopprijzen namelijk:
Het verschil tussen de hoogste en laagste verkoopprijs was maar liefst 70.000 euro. Hierbij opgemerkt dat de makelaar met een verkoopprijs van 300.000 euro bij opbod de verkoop wilde doen. Ik ben niet tegen deze manier van verkoop, maar wel als er geen redelijke daadwerkelijke verkoopprijs wordt genoemd. Ik bedoel hiermee te zeggen, dat deze makelaar had moeten doorgeven dat bijvoorbeeld 330.000 euro een goede verkoopprijs is.
Bovendien was zijn verdienste erop gebaseerd, hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger zijn verdienste. Tot 300.000 euro was er een vast bedrag aan makelaarskosten. Bij een hoger verkoopbedrag dan 300.000 euro ging van iedere euro een gedeelte naar de makelaar. De courtage van deze makelaar kon gemakkelijk oplopen tot (ver) boven de 10.000 euro! Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over een koopwoning in 1 van de grote steden van Nederland. In deze gemeente staan de woningen niet lang te koop en worden bijna allemaal boven de vraagprijs verkocht.
Bovendien krijg ik een naar gevoel bij dit soort verschillen. Stel de klant is beïnvloedbaar en de makelaar wil daarvan profiteren. Hij verkoopt de woning voor 300.000 euro aan een “vriendje”. Deze verkoopt de woning binnen een maand weer door voor bijvoorbeeld 350.000 euro. Op deze manier is het gemakkelijk geld verdienen waarbij de verkoper flink de dupe is.
Ik blijf van mening dat er snel een zorgplicht (met duidelijke regels) moet komen voor makelaars.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.