Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 6 april 2018, 09:24 - Jos Koets
#huizenmarkt

Het moet niet gekker worden met de makelaars. Een klant van mij wil zijn woning gaan verkopen. Om een goed beeld te krijgen wat zijn woning gaat opleveren, laat hij diverse makelaars komen. Het gaat dan niet alleen om de verwachte verkoopprijs maar ook om de kosten die betaald moeten worden aan de verkopende makelaar.

Taxatiewaarde woning

Bovendien moest er een taxatie worden gedaan omdat er sprake is van een overbruggingshypotheek. De woning wordt getaxeerd op 350.000 euro. Deze taxatie is volgens de regels van het NWWI gedaan. Andere taxateurs / makelaars kunnen deze taxatie zien en weten dus ook de waarde van de woning.

Natuurlijk had ik de tip gegeven om de taxatie pas uit te laten voeren nadat de diverse makelaars over de vloer waren geweest. Met grote verbazing vernam ik de grote verschillen van de verkoopprijzen namelijk:

  • Laagste verkoopprijs was 300.000 (bieden met opbod)
  • Hoogste verkoopprijs was 370.000

Het verschil tussen de hoogste en laagste verkoopprijs was maar liefst 70.000 euro. Hierbij opgemerkt dat de makelaar met een verkoopprijs van 300.000 euro bij opbod de verkoop wilde doen. Ik ben niet tegen deze manier van verkoop, maar wel als er geen redelijke daadwerkelijke verkoopprijs wordt genoemd. Ik bedoel hiermee te zeggen, dat deze makelaar had moeten doorgeven dat bijvoorbeeld 330.000 euro een goede verkoopprijs is.

Verdienste makelaar

Bovendien was zijn verdienste erop gebaseerd, hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger zijn verdienste. Tot 300.000 euro was er een vast bedrag aan makelaarskosten. Bij een hoger verkoopbedrag dan 300.000 euro ging van iedere euro een gedeelte naar de makelaar. De courtage van deze makelaar kon gemakkelijk oplopen tot (ver) boven de 10.000 euro! Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over een koopwoning in 1 van de grote steden van Nederland. In deze gemeente staan de woningen niet lang te koop en worden bijna allemaal boven de vraagprijs verkocht.

Misbruik van beïnvloedbare klant

Bovendien krijg ik een naar gevoel bij dit soort verschillen. Stel de klant is beïnvloedbaar en de makelaar wil daarvan profiteren. Hij verkoopt de woning voor 300.000 euro aan een “vriendje”. Deze verkoopt de woning binnen een maand weer door voor bijvoorbeeld 350.000 euro. Op deze manier is het gemakkelijk geld verdienen waarbij de verkoper flink de dupe is.

Ik blijf van mening dat er snel een zorgplicht (met duidelijke regels) moet komen voor makelaars.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.