Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

BKR codering schrappen voor hypotheek

Weer uitspraak rechter over schrappen codering op kleine schuld

Weer uitspraak rechter over schrappen codering op kleine schuld

Het is niet de eerste keer en zal ook vast niet de laatste zijn: de rechter besluit dat een BKR-codering verwijderd moet worden om de consument de kans te geven een woning te kopen.

BKR codering door kleine schuld

Daar zijn ze weer… die BKR coderingen die ontstaan zijn door kleine achterstanden. Met later enorme gevolgen: de aangevraagde hypotheek wordt geweigerd waardoor je onverwacht geen huis kunt kopen. Dat is natuurlijk bijzonder naar en voelt volkomen oneerlijk. 

Rechter: codering direct schrappen

Dat vindt de rechter duidelijk ook, want die sommeert het incassobureau waar de vordering met BKR-codering loopt om deze te laten schrappen. Het ging om een bedrag van € 371,63 dat inmiddels is afgelost. Dat schrappen moet direct, zodat de financiering nog op tijd in orde gemaakt kan worden. Zo kan het huis alsnog gekocht worden.

Hoop voor iedereen met BKR-codering?

Betekent dit nu dat iedereen met een BKR-codering door een kleine schuld dit bij de rechter voor elkaar krijgt? Dat denk ik dan weer niet. In deze zaak spelen wel meer argumenten dan alleen het feit dat het om een kleine schuld ging. Schone lei na schuldsanering bijvoorbeeld, erg ruim gezamenlijk inkomen voor de aangevraagde hypotheek.

Inbreuk op belangen t/o doel BKR registratie

Aan de andere kant, de uitspraak is sterk gebaseerd op een eerdere uitspraak van de Hoge Raad over gegevensverwerking: “Dit brengt naar het oordeel van de Hoge Raad mee dat de inbreuk op de belangen van betrokkene niet onevenredig mag zijn in verhouding tot het met de verwerking te dienen doel, en dat dit doel in redelijkheid niet op een andere, voor de betrokkene minder nadelige, wijze kan worden verwezenlijkt.” Registratie door het BKR wordt kennelijk gezien als gegevensverwerking in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). 

Beschermen van kredietvragers en verstrekkers

Het doel van de gegevensverwerking, daar gaat het kennelijk om voor de Hoge Raad. Dat is bij het BKR het voorkomen van overkreditering (beschermen van de kredietvrager) maar ook het beschermen van kredietverstrekkers. Een behoorlijk belangrijk doel vind ik. Alleen of dat doel gediend wordt door een BKR-codering op een kleine, al afbetaalde schuld waardoor iemand geen huis kan kopen? Dat verschilt dus per situatie, dus moet de rechter erbij komen.

Stroom aan rechtszaken of makkelijker verwijderen?

Ik ben benieuwd hoeveel mensen met BKR-coderingen in de komende tijd een rechtszaak gaan aanspannen om die te laten verwijderen. Of zullen de organisaties die de coderingen aanmelden gewoon makkelijker worden in het verwijderen ervan?

 

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek