Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 april 2018, 09:19 - Jos Koets
#hypotheek

Wie een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) afsluit, moet goed op de kleine lettertjes (voorwaarden letten). Voor een huis met koopsom hoger dan 265.000 euro kun je geen hypotheek met NHG afsluiten, dus steeds meer kopers hebben een hypotheek zonder.

Hypotheekrente zonder NHG: risico-opslag

De hoogte van de hypotheekrente voor hypotheken zonder NHG is afhankelijk van de verhouding van de hypotheek in vergelijking met de marktwaarde van de woning. Hoe hoger dit percentage is hoe hoger de hypotheekrente, dat zit in de risico-opslag. Het voordeel van de klant is dat deze dus een lagere hypotheekrente kan krijgen als zijn lopende hypotheek in een lagere risicoklasse valt. Oók als de rentevastperiode nog (lang) niet is afgelopen.

Nieuwste update onderzoek Consumentenbond

De Consumentenbond doet jaarlijks onderzoek naar banken waarbij de hypotheekrente kan worden aangepast tijdens de rente vast periode. Over de nieuwste update van het onderzoek schrijft de bond:

Steeds meer banken passen risico-opslagen op hypotheken aan als de verhouding schuld – woningwaarde tussendoor verandert. Sommigen doen dat zelfs zonder dat consumenten daarom vragen. Dat meldt de Consumentenbond die jaarlijks het risico-opslagenbeleid van hypotheekverstrekkers onderzoekt.
Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion krijgen in de test de maximale score (10). Bij hen vervalt de opslag automatisch zodra consumenten voldoende hebben afgelost. Ook Merius zegt dit te gaan doen. Een aanpassing van de rente n.a.v. een hogere woningwaarde gaat op verzoek van de klant en kan in alle gevallen o.b.v. de WOZ-waarde. Dit in tegenstelling tot veel andere geldverstrekkers die een taxatierapport verlangen.
Er zijn ook partijen die achterblijven. De SKP 50 van HQ Hypotheken (NN) eindigt onderaan omdat er geen mogelijkheid is om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen. Op de renteherzieningsdatum houdt de geldverstrekker wel rekening met de hypotheekschuld op dat moment, maar niet met een gestegen woningwaarde. Zelfs niet als de woningbezitter daarom vraagt. Ook bij Delta Lloyd en NN is het niet mogelijk om tussentijds de risico-opslag aan te passen. 

De test zelf staat niet op de site van de Consumentenbond. Helaas kan ik het onderzoek dus niet teruglezen. Dit betekent ook dat ik hun onderzoek niet kan beoordelen of deze 100% klopt. Ik weet dat bijvoorbeeld Argenta de hypotheekrente ook niet aanpast tijdens de rente vast periode. Ik heb zelf over dit onderwerp al meerdere blogs geschreven en ook in het verleden zelf een onderzoek gedaan.

Belangrijk onderwerp bij keuze hypotheek

Ik ben van mening dat dit een heel belangrijk punt is om mee te nemen in de keuze bij welke bank een klant zijn hypotheek gaat afsluiten. De rentekorting bij veel banken kan oplopen tot meer dan 0,5%. In de bruto maandlasten kan dit (afhankelijk van de hoogte van de hypotheek) een paar honderd euro per maand schelen. Begin dit jaar had ik nog een klant die een rentekorting kreeg bij Florius van 0,7%! U begrijpt dat deze klant met een grote glimlach uit mijn kantoor vertrok.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.