Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 13 april 2018, 09:31 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Facebook is hot deze week, dat kan je niet ontgaan zijn. Mark Zuckerberg doet zijn best om vooral veel excuses aan te bieden in de Amerikaanse senaat. Veel senatoren zijn behoorlijk op leeftijd en hebben geen idee waar het over gaat, wat tot hilarische taferelen leidt. Maar ook in Nederland is Facebook dik in het nieuws. Niet alleen door de poging van Arjen Lubach om iedereen aan te zetten tot een 'ByeByeFacebook', maar ook door de ontdekking dat zorgverzekeraars werken met Facebook pixels.

Ik moet eerlijk zeggen: mijn eerste reactie was zoiets als 'Ja èn? Dat doet ieder bedrijf zo ongeveer!' Totdat ik lees dat de pixels niet alleen gebruikt worden op pagina's over het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Dat diverse zorgverzekeraars - en zelfs ziekenhuizen - ook Facebookpixels hebben staan op pagina's over aandoeningen.

Wat is een Facebook pixel?

Misschien even handig om kort uit te leggen wat een Facebook pixel is. Ik ben geen expert maar weet er wel iets  van. Het is in feite een soort code die in een pagina van een website wordt geprogrammeerd. Met die code geeft de website aan Facebook door dat jij op die pagina bent geweest. Daardoor kan het bedrijf achter de website vervolgens bij Facebook instellen dat jij op jouw tijdlijn advertenties van dat bedrijf te zien krijgt. Hartstikke handig voor zo'n bedrijf. Stel: jij bent op de website van Zalando geweest om naar broeken te kijken, dan krijg je vervolgens in je tijdlijn advertenties van Zalando te zien. Dat was je vast weleens opgevallen. Misschien vroeg je je af - hoe kan dat nou? Dat komt dus door die Facebook pixels!

Advertenties op Facebook afgestemd op mijn interesses

Is dat erg? Ik vind van niet. Als ik toch advertenties te zien krijg, doe me dan maar advertenties van dingen die ik interessant vind. En als ik ergens naar gekeken heb is de kans groot dat ik dat interessant vond. Totdat mijn man of kind op mijn laptop zoekt naar games of andere voor mij minder interessante dingen.... dan krijg ik daar dus advertenties van te zien. Ik vind dat wel grappig en ook heel slim gedaan. Gericht adverteren, mooi voor adverteerder en ontvanger.

Bezoek aan medische pagina's

Vandaar ook mijn eerste reactie bij dat nieuws over Facebook-pixels bij zorgverzekeraars. Als ik heb gekeken naar een nieuwe zorgverzekering vind ik het geen enkel probleem dat ik vervolgens advertenties van die zorgverzekeraar zie langskomen. Dat gaat over verkoop en marketing, prima. Maar.... als ik op de website van een zorgverzekeraar informatie heb opgezocht over ziektes of aandoeningen, dan vind ik het niet nodig dat dit bij Facebook bekend is. Dat snappen de zorgverzekeraars kennelijk ook wel, want zowel Menzis als ONVZ hebben al aangegeven ze te verwijderen.

FYI Lubach: Instagram is ook van Facebook!

Dan nog even over Lubach. Ik ben fan van het programma, kan er harder om lachen dan om De Luizenmoeder - echt waar. Maar deze actie ... die vind ik echt overtrokken. Bovendien is het nogal vreemd om na je vertrek-met-veel-bombarie van Facebook je volgers op Twitter op te roepen jouw programma te volgen op Instagram. Op Instagram! Dat is van .... Facebook! Bij het instellen van een advertentie kun je met één vinkje ook een Instagram advertentie plaatsen.... Dus.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.