Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 17 april 2018, 10:46 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Laten we het weer eens over de spaarrente hebben. Je weet wel, die rente die zo dramatisch laag is dat we er maar liever niet over praten. Op je vrij opvraagbare internetspaarrekening krijg je op dit moment maximaal 0,4%. En dan moet je wel bewust met je spaargeld omgaan, want staat het bij ING, Rabobank of ABN Amro, dan moet je het doen met een schamele 0,05%.

Geld één jaar vastzetten

Heb je een bedrag dat je zéker niet gaat gebruiken het komende jaar? Dan is het misschien toch een overweging om het vast te zetten op een deposito. Een 1-jaarsdeposito kan je 0,8% opleveren als je onder het Nederlandse depositogarantiestelsel wilt blijven. Vind je het geen probleem als je geld in een ander land gegarandeerd is, dan is een 1-jaarsrente tot zelfs 1,15% mogelijk.

Deposito lijkt niet populair

Ik hoor om me heen niet veel mensen die ervoor kiezen om hun geld vast te zetten tegenwoordig. Het lijkt erop dat deposito's niet zo populair zijn. Het klinkt natuurlijk ook niet zo fantastisch om je geld vast te zetten tegen niet eens 1% rente, of in het buitenland net iets erboven. Maar als je het afzet tegen de 0,4% ... of 0,05%... op je spaarrekening... dan is het natuurlijk een flink verschil.

1,2% op je spaarrekening over een jaar?

Als je jouw geld nou tegen 0,4% op je spaarrekening hebt staan hè... verwacht je dan dat de rente binnen een jaar boven de 0,8% zal uitkomen? En hoe snel zal dat zo zijn? Want als we uitgaan van een gelijkmatige stijging van de rente (die voorlopig niet verwacht wordt) zou die voor een gemiddelde van 0,8% over een jaar op 1,2% moeten staan.

Wat levert het op - dat vastzetten op een deposito?

Als je er zo naar kijkt is het nog helemaal geen gek idee om een deel van je geld vast te zetten voor een jaartje. Kun je er een jaar niet aankomen, dus natuurlijk moet je niet al je spaargeld zo wegzetten. Maar als je een leuk saldo hebt staan kan het toch heel eenvoudig geld opleveren. Stel, je kunt € 10.000 vastzetten op een deposito. Staat nu op een rekening met 0,4% - dat is dus € 40 per jaar. Of op een rekening met 0,05% rente... ehhh... € 5,= per jaar. Bij 0,8% is dat toch een winst van € 40 of € 75. En in percentages... een winst van 100% of 1500%!

Winst van 1500%!

Een winst van 1500% klinkt natuurlijk overdreven maar het klopt wel. Die € 75 is 15 x € 5. Het zijn dan misschien geen wereldbedragen in euro's, maar wie het kleine niet eert... van € 40 of € 75 kun je toch weer wat leuks doen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.