Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aflossingsvrije hypotheek – gaat de bank die opeisen?

Avrotros Radar schetst dramasituatie, geldt dat ook voor uw aflossingsvrije hypotheek?

Avrotros Radar schetst dramasituatie, geldt dat ook voor uw aflossingsvrije hypotheek?

Maandag 16 april was er bij Avrotros Radar aandacht voor de aflossingsvrije hypotheken. In 2016 schreef ik al een column over de aflossingsvrije hypotheek: Aflossingsvrij wordt vogelvrij. In het kort komt het erop neer dat na de looptijd (meestal 30 jaar) de banken het recht hebben om de aflossingsvrije hypotheek op te “eisen”.  Anders gezegd: de huizenbezitter moet de aflossingsvrije hypotheek ineens terugbetalen.

Gaat de bank elke aflossingsvrije hypotheek opeisen?

In het geval bij Radar ging de bank Generali over tot het opeisen van de woning. Hierbij opgemerkt dat de klant een bepaalde periode de hypotheek niet had betaald. Ik vind dit soort uitzendingen gevaarlijk omdat kijkers vaak hun eigen aflossingsvrije hypotheek gaan vergelijken met wat er in de uitzending besproken wordt. Zij kunnen dan concluderen dat hun bank hun aflossingsvrije hypotheek ook gaat opeisen aan het einde van de looptijd. Op de site staat echter ook een video met meer informatie over de aflossingsvrije hypotheek – dat die niet altijd wordt opgeëist.

Te hoge aflossingsvrije hypotheek zonder renteaftrek bij lager inkomen….

Ook zijn er reacties te lezen van banken wat zij doen met de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Banken zijn al een paar jaar bezig om huizenbezitters aan te schrijven om te waarschuwen voor de aflossingsvrije hypotheek. Een te hoge aflossingsvrije hypotheek in combinatie met geen renteaftrek meer en een lager inkomen in de toekomst (mensen die met pensioen gaan) kan leiden tot betalingsproblemen. Bij betalingsproblemen zal de bank sneller overgaan tot executieverkoop.

Na einde looptijd alsnog annuïteitenhypotheek

Indien er sprake is van een niet te hoge aflossingsvrije hypotheek in vergelijking met de waarde van de woning, zal de bank de huizenbezitter graag willen spreken. Hierbij zal het inkomen ook weer worden bekeken. De bank gaat dan bepalen (natuurlijk wel in overleg) welke hypotheekvorm de huizenbezitter krijgt na de verlenging van zijn hypotheek. Dit zou bijvoorbeeld annuïteiten hypotheek kunnen zijn waarbij maandelijks wordt afgelost. Nogmaals de bank zal zeker bekijken of deze hypotheek dan betaalbaar is.

Huiswerk: wat bij lager inkomen en hogere hypotheekrente?

Huizenbezitters die een aflossingsvrije hypotheek hebben, moeten hun huiswerk goed doen. Zij moeten bekijken hoe hoog de aflossingsvrije hypotheek is in vergelijking met de waarde van de woning, Wanneer loopt de aflossingsvrije hypotheek af en is deze nog betaalbaar bij bijvoorbeeld een hogere hypotheekrente van 6%. Hierbij rekening houdend dat er geen renteaftrek meer is.

Onverwachte situaties voorkomen

Zorg dus altijd dat de aflossingsvrije hypotheek niet te hoog is en betaalbaar blijft in de toekomst. Tot slot kan de huizenbezitter ook eens een gesprek aangaan met zijn bank. Dan ben je op de hoogte wat de werkwijze precies is als de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd is gekomen.

Wie nu dus zijn huiswerk goed doet, zal niet voor onverwachte situaties komen te staan. Het is trouwens ook goed voor de nachtrust.

 

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek