Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 april 2018, 09:42 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen

Het gaat niet heel direct over persoonlijke geldzaken, maar eigenlijk toch wel... dit bericht over populaire games die gokregels overtreden. Er gaan immers bijzonder veel geld om in de dingen die je online in-game kunt kopen.

Online gamen - hobby nummer 1

Eerlijk is eerlijk: als ik geen jongens had die ook gráág online gamen was het artikel op NOS.nl me waarschijnlijk niet opgevallen. Maar die heb ik wel, het is echt wel hun hobby nummer 1. Het gaat hier ongeveer de hele dag over games als PubG, Fortnite, Hearthstone, Minecraft, Overwatch en World of Warcraft. Over loot boxes ook. En laat dat nou precies zijn waar het hier om gaat!

Loot boxes?

Voor de niet-puber-ouders onder jullie: loot boxes zijn schatkistjes die je in een game kunt krijgen of kopen. Je weet niet van tevoren wat erin zit en dat maakt het openen ervan een belevenis op zich. Er zijn talloze YouTubers die je laten zien hoe dat gaat.

Gokken als je de inhoud kunt verkopen voor euro's

Je kunt die loot boxes dus kopen en dat alleen is al een soort gokken, omdat je niet weet wat je ervoor krijgt. Toch is dat niet waar de Kansspelautoriteit over valt. Wat de games onderwerp van kritiek maakt is dat je de voorwerpen die je uit de loot boxes haalt kunt verkopen voor euro's via externe handelsplaatsen. Daarmee krijgen ze een economische waarde. Kunnen spelers serieus geld verdienen als ze de mazzel hebben een zeldzaam voorwerp uit een loot box te halen.

Rijk worden van zeldzame items

Ik heb mijn jongste weleens zoiets horen roepen inderdaad. Dat hij iets heel zeldzaams had en dat hij daar heeeeel rijk mee kon worden. Niet dat hij er verder iets mee gedaan heeft, maar het leeft dus wel.

Kansspelautoriteit: gamesmakers moeten spel aanpassen

Er zijn nu vier gamesmakers op hun vingers getikt door de Kansspelautoriteit. Namen worden er niet genoemd - dat komt pas als ze niet binnen acht weken worden aangepast, zoals de toezichthouder heeft opgedragen.

Gokverslaving bij kinderen en jongeren

Directeur Appelman van de Kansspelautoriteit zegt ook: "Ik roep alle gamebedrijven op om loot boxes niet meer toegankelijk te maken voor kinderen en verslavende elementen eruit te halen." Kinderen en jongeren zouden extra kwetsbaar zijn voor gokverslaving omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Spelmakers moeten volgens Appelman hun verantwoordelijkheid nemen om kinderen beter te beschermen.

Boete tegenover inkomsten

Hmmmm ik ben benieuwd hoeveel de gamesbedrijven zich daar van aan gaan trekken. Ongetwijfeld zullen ze het hoogstnodige doen om boetes te voorkomen - tenminste als die hoog genoeg zijn. Het zijn allemaal internationale games waar dus waanzinnige bedragen in omgaan. Gaan zij onder de indruk zijn van een boete van de Kansspelautoriteit uit het schattige Nederland? Vast niet. Misschien is er een kansje als - zoals ze ook willen - er samengewerkt wordt met de collega-toezichthouders in andere Europese landen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.