Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 2 mei 2018, 09:31 - Jos Koets
#hypotheek

Ik sluit al 25 jaar hypotheken af en toch komt het nog steeds voor dat ik “verrast” word. Deze keer had ik een klant waarbij twee woningen met een overwaarde verkocht moesten worden. De klant had een nieuwbouwwoning gekocht. Voor de hypotheek was het nodig om op beide te koop staande woningen een overbruggingshypotheek af te sluiten.

Wat is een overbruggingshypotheek ook alweer?

Bij een overbruggingshypotheek wordt de overwaarde in de 'oude' woning (deze moet getaxeerd worden) meegenomen in de nieuwe hypotheek. Aangezien de woning nog niet is verkocht wordt 90% van de taxatiewaarde als fictieve verkoopwaarde meegenomen. Het verschil tussen dat bedrag en de lopende hypotheek kan overbrugd worden. Hieronder een rekenvoorbeeld ter verduidelijking:

Taxatiewaarde te koop staande woning € 400.000
90% van de taxatiewaarde is € 360.000
Lopende hypotheek  € 160.000
Maximale overbrugging € 200.000


Als de woning wordt verkocht (bijvoorbeeld voor 400.000 euro) dan is de verkoopwinst 240.000 euro. Met dit bedrag wordt de overbruggingshypotheek van 200.000 euro afgelost. De overbruggingshypotheek is maximaal 24 maanden geldig, waardoor de woning ook binnen deze periode verkocht moet worden (passeren bij de notaris).

Twee overbruggingen in één financiering niet mogelijk?!

Ik had vooraf beide woningen laten taxeren en hierna de renteaanbieding voor de nieuwbouwwoning aangevraagd. Tot mijn grote verbazing kreeg ik te horen dat twee overbruggingen niet mogelijk was. Even gevraagd aan collega’s of er andere banken zijn die wel twee overbruggingen verstrekken. Het antwoord was één bank in Nederland. Deze bank voldeed niet aan de overige eisen waardoor we de overbrugging hebben omgezet in een hypotheek. Hierbij heeft de desbetreffende bank een “soort overrule” moeten nemen daar het inkomen niet voldoende was voor de hoogte van de hypotheek.

In ieder geval blijkt weer eens dat ook ik niet blindelings ergens vanuit kan gaan.

 

 

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.