Search
Close this search box.

Vrouwen gaan bewuster om met geld dan risiconemende mannen

Nibud: verschillen in gedrag, prioriteiten, macht en verdeling

Nibud: verschillen in gedrag, prioriteiten, macht en verdeling

Het Nibud (instituut voor budgetvoorlichting) kwam vorige maand met leuke feiten over hoe mannen en vrouwen met geld omgaan. Hieronder een korte opsomming:

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.
  • 73% van de mannen in Nederland zegt tevreden te zijn over hoe zijn partner met geld omgaat
  • Van de vrouwen is 67% hierover tevreden en vindt 9% dat haar partner slecht met geld omgaat
  • Van de stellen is 40% het over geldzaken niet altijd met elkaar eens.

Mannen en vrouwen zijn het niet altijd eens over geld

Het laatste punt is interessant, want wat zijn dan de onderwerpen waarbij beiden het niet altijd met elkaar eens zijn?

  • Gedrag: de een vindt dat de ander te veel of juist te weinig geld uitgeeft
  • Prioriteiten: waar geven we geld aan uit, wat is belangrijk?
  • Macht: wie houdt zich bezig met de financiën, wie bepaalt wat?
  • Verdeling: wie brengt welk bedrag in en wie betaalt wat?

Als ik de vier onderwerpen lees, dan kan ik daar wel een bepaald beeld bij vormen. Ik begrijp ook dat daar soms pittige gesprekken over gevoerd worden. Bij 31% van de stellen denken de partners verschillend over de manier waarop je met geld kunt omgaan. Dus bijna 1 op 3 stellen zit regelmatig over geld te “twisten”. In ieder geval komt het Nibud tot de conclusie dat vrouwen bewuster met geld omgaan dan mannen. Zij controleren vaker de afschrijvingen en kijken of een aankoop ook daadwerkelijk betaald kan worden. Tot slot: bij 70% van de huishoudens doet één van beide partners de financiële administratie. Misschien kan dat dus maar beter de vrouw zijn?

Mannen nemen meer risico’s – vrouwen kijken wat er betaald moet worden

Uit het bovenstaande blijkt weer eens dat mensen verschillend zijn. Het is dan ook begrijpelijk dat hier leuke discussies uit voort kunnen vloeien. Als hypotheekadviseur kom ik het bovenstaande regelmatig tegen. Mannen nemen meer risico dan vrouwen. Zij willen vaak een duurder huis kopen. Vrouwen kijken beter onderaan de streep wat er betaald moet worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek