Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 3 mei 2018, 21:29 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Heb jij geld nodig en heb je dat nou net even niet beschikbaar? Spaarrekening leeg maar wel een écht noodzakelijke uitgave... dan zit er niets anders op dan het afsluiten van een lening.

Wat voor lening afsluiten?

De volgende vraag is: waar ga je geld lenen en wat voor lening wordt dat? Om maar even met die laatste te beginnen: er zijn heel wat leningnamen maar in de basis is de keuze voor een 'losse lening' er één tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Ja leuk - denk je misschien - maar welke moet ik dan kiezen? Dat ligt er, zoals meestal bij geldzaken, maar net aan wat voor jou belangrijk en handig is. Ik zal proberen de verschillen helder voor je te schetsen.

PL: alles ligt vast

Een persoonlijke lening (PL) is een lening waarbij alles vastgelegd wordt. Niet alleen het bedrag dat je leent maar ook de looptijd, het rentepercentage en daarmee het maandbedrag dat je gaat betalen. Heel eenvoudig eigenlijk: je leent een x-bedrag en betaalt dat in een aantal maanden (vaak 60 maanden - 5 jaar dus) af met een vast bedrag per maand.

Vergelijk persoonlijke leningen op Lening.nl

DLK: minder vast en zeker

Een doorlopend krediet (DLK) is een lening die wat flexibeler is. Je spreekt een kredietlimiet af: tot dat bedrag kun je geld lenen via deze lening. Dat hoef je niet in één keer op te nemen en te gebruiken, dat is helemaal aan jou. Je gaat meestal wel een vast bedrag per maand betalen, maar de rente is bij een doorlopend krediet variabel. Je weet dus niet vooraf hoe lang je over de terugbetaling gaat doen... dat hangt af van de vraag hoeveel je opneemt, of je later weer bedragen opneemt en hoe het rentepercentage zich ontwikkelt.

Vergelijk doorlopende kredieten op Lening.nl

Vrijheid met een doorlopend krediet

Een DLK is dus niet zo vast en zeker maar levert wel vrijheid op. Je kunt - als er ruimte is: als het bedrag dat je geleend hebt lager is dan de kredietlimiet - geld opnemen wanneer jij dat nodig vindt. Dat kan bij een PL niet: geld dat is afgelost op het geleende bedrag kun je niet opnieuw opnemen. Tenminste, niet zonder een nieuwe lening af te sluiten.

Welke lening moet je kiezen?

Zoals gezegd: welke soort lening je kiest is heel persoonlijk en van allerlei factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van jouw persoonlijkheid en jouw verwachtingen rondom de rente.

Jouw persoonlijkheid

Kun jij jezelf goed beheersen en houd je van vrijheid en flexibiliteit, dan is een doorlopend krediet waarschijnlijk een prima plan. Weet jij van jezelf dat je elke euro die je tot je beschikking hebt opmaakt - en niet altijd aan noodzakelijke aankopen - dan is een DLK een veel minder goed idee. Een persoonlijke lening beschermt jou dan tegen jezelf.

De leenrente

Ook kan de rente een rol spelen. De rente is nu enorm laag - ook op leningen - en als je nu een PL afsluit leg je die rente dus vast. Bij een DLK kan de rente in de loop van de tijd verhoogd worden als het algemene renteniveau stijgt.

Bij welke bank moet ik een lening afsluiten?

En dan tot slot... waar ga je de lening afsluiten? Ik zeg altijd: vergelijk in ieder geval goed de mogelijkheden! Natuurlijk kun je naar je eigen Rabobank, ABN Amro of ING-kantoor toe stappen om geld te lenen. De vraag is of het ergens anders niet goedkoper kan... daarom is vergelijken dus belangrijk. Het is toch zonde als je een te dure lening afsluit?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.