Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 9 mei 2018, 10:05 - Jos Koets
#huizenmarkt

Slecht nieuws voor de woningmarkt: de huurprijzen blijven maar stijgen. Het is zelfs zo dat de huren nog nooit zo hoog zijn geweest. Huurwoningsite Pararius maakte cijfers bekend over de huursector waaruit pittige stijgingen blijken.

Huurstijging vrije sector tot wel 20,8%

In de vrije sector is de gemiddelde huurprijs in het eerste kwartaal van 2018 met 5,9% gestegen. In diverse gemeenten zijn de percentages enorm gestegen als er gekeken wordt naar de vierkante meter. In Zoetermeer was de stijging per vierkante meter namelijk 20,8%.

Huurwoningen bij Pararius

De prijs voor een huurwoning in de vrije sector in Amsterdam blijft al jaren het hoogst: daar betalen huurders gemiddeld 22,48 euro per vierkante meter per maand. Dat is 6,43 euro meer dan in de op één na duurste stad Utrecht (16,05 euro). De gemiddelde vierkantemeterprijs voor nieuwe huurders is 15,56 euro.
De cijfers van Pararius zijn gebaseerd op 10.671 woningen die in het afgelopen kwartaal via het bedrijf werden verhuurd. De stijgende huurprijzen zijn volgens Pararius het resultaat van een vraag die sneller toeneemt dan het aanbod.

80 m2 huren = voor € 320.000 kopen

Laat ik even rekenen met bovenstaande cijfers. Ik ga een huis huren in Utrecht. Deze is 80 vierkante meter want ik wil toch ook een beetje ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen. Dat vrij bewegen gaat mij dan maandelijks 1.244,80 euro kosten (80 x 15,56 euro). Voor dat bedrag kan ik een hypotheek afsluiten waarmee ik een woning kan kopen van 320.000 euro (annuïteiten hypotheek met een rente van 2,35%). Hierbij heb ik het fiscale voordeel van de renteaftrek niet meegenomen. Het gezamenlijke inkomen moet globaal 65.000 euro zijn.

Op latere leeftijd het huis uit

Het is duidelijk dat de huurwoningen voor een zeer grote groep Nederlanders ook niet meer haalbaar zijn. Hetzelfde is ook van toepassing voor kopen. Hierbij kunnen vooral starters niet meer een woning kopen. Deze groep moet dus gaan huren, maar met deze huurprijzen is dat ook niet mogelijk. Starters zullen dus langer bij pa en ma moeten blijven wonen. Waar in het verleden de kinderen rond 20 jaar op zich zelf gingen, zal dit in de komende jaren op een latere leeftijd gaan plaatsvinden.


Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.