Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 18 mei 2018, 18:06 - Jos Koets

In mijn blog over de vraag wat een goede overlijdensdekking is kon u lezen dat het verstandig is om de situatie bij overlijden goed in kaart te brengen. Veel mensen besluiten dan (terecht) een losse risicoverzekering af te sluiten. Deze voorkomt dat bij een onverwachts overlijden de overgebleven partner de hypotheek niet meer kan betalen.

Gezondheidsverklaring bij afsluiten overlijdensrisicoverzekering

Voor het afsluiten van de risicoverzekering moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld. De maatschappij wil namelijk weten hoe gezond u bent. Bent u minder gezond of is de kans groter dat u eerder overlijdt dan zal de maatschappij een hogere premie voorstellen. Het is zelfs mogelijk dat u wordt geweigerd als volgens de maatschappij het risico te groot is.

Eerlijk zijn bij invullen gezondheidsvragen?

U bent dus verplicht om vragen over uw gezondheid in te vullen. De vraag is nu hoe eerlijk is iemand bij het invullen van deze vragen. Verzwijgen - of anders gezegd: het niet juist beantwoorden van de vragen - kan tot gevolg hebben dat de maatschappij u per direct weigert. U kunt terecht de vraag stellen, hoe de maatschappij dit dan te weten kan komen. Eerlijkheid zorgt er soms ook voor dat personen in “problemen” komen.

Af en toe een pilletje...

In de gezondheidsverklaring wordt ook een vraag gesteld over het gebruik van (soft) drugs en stimulerende middelen.

De jeugd van tegenwoordig is niet vies om (soms) een pilletje te slikken om wat langer door te kunnen gaan. Vooral op festivals wordt dit door grote groepen mensen gedaan. Velen zijn geen regelmatige gebruikers, maar een paar keer per jaar is al voldoende om feitelijk de vraag met Ja te moeten beantwoorden.

Stelt u eens voor als lezer dat u drie keer per jaar een festival bezoekt en dus drie keer per jaar een pilletje neemt om wat langer door te kunnen gaan. U wilt een risicoverzekering afsluiten en moet dus ook de vraag over het (soft) drugs en stimulerende middelen gebruik beantwoorden. Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie wat u gaat antwoorden.

Afwijzing of premieverhoging

Het zal per verzekeringsmaatschappij anders kunnen zijn. Ik weet echter uit de praktijk dat maatschappijen resoluut de persoon afwijzen en dus niet verzekeren als het antwoord Ja is. Wie echter volhoudt en rechtstreeks de strijd aangaat met de verzekeraar heeft een kans tot winnaar uit deze strijd te komen. Vooral als er sprake is van een paar keer per jaar kan dit net voldoende zijn om toch geaccepteerd te worden. Het kan wel zo zijn dat ze alleen accepteren met een premieverhoging.

U bent dus kerngezond maar door een paar keer een pilletje te slikken, mag u 25 jaar een hogere premie betalen voor uw risicoverzekering. Is dit terecht? U wordt feitelijk gestraft voor uw eerlijkheid.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.