Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 18 mei 2018, 10:06 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt

Het is toch wat met die woningmarkt - het blijft voer voor journalisten om over te schrijven. Een korte blik op de Geld-pagina van Telegraaf levert zomaar twee woningmarkt-berichten op: Verhuizende Amsterdammer stuwt woningprijs en Woningmarkt op slot door alleenstaande ouderen.

Fascinerend. Stel je voor dat je een alleenstaande oudere bent die uit Amsterdam verhuist... dan krijg je toch bijna een schuldgevoel? Het ligt allemaal aan jou dat de prijzen zo hoog zijn en er geen betaalbare woning te krijgen is voor starters. Jouw schuld! Nou ja... nee, want in het tweede artikel gaat het juist over honkvaste ouderen, terwijl de eerste draait om verhuizende Amsterdammers.

Amsterdammers die verhuizen

Het is natuurlijk niet gek dat mensen die in Amsterdam wonen en bijvoorbeeld een groter huis willen, dat die hun heil buiten de hoofdstad zoeken. Wel redelijk in de buurt, en dan kom je dus op Haarlem, Almere, Zaanstad of Waterland. Daar stikt het dus van de Amsterdamse doorstromers op de woningmarkt - in Waterland en Ouder-Amstel gaat het om maar liefst 30 tot 40% van de aankopen.

Vervolgens werkt het heel simpel door vraag en aanbod: er is door die Amsterdammers meer vraag in de omringende gemeenten en meer vraag betekent hogere prijzen. Bovendien kunnen mensen die in Amsterdam hun woning hebben verkocht vaak meer betalen omdat ze daar een flinke overwaarde hebben gerealiseerd.

Honkvaste ouderen

Dan die ouderen die de woningmarkt op slot helpen. Daarbij gaat het om de verwachting dat senioren kleiner gaan wonen als hun kinderen het huis uit zijn - maar dat doen ze helemaal niet! Ze blijven gewoon met z'n tweetjes en ook na overlijden van de partner in dat veel te grote huis wonen. Dat zie je overal om je heen.

Kun je dat de senioren kwalijk nemen? Natuurlijk niet! Ze hebben daar hun plek, hun herinneringen, hun vrienden en bekenden... ik snap best dat veel ouderen niet veel zin hebben om ergens op een onbekende plek opnieuw te beginnen. Als het niet móet door de financiën, waarom zou je dan verhuizen?

Aanbod vergroten... bouwen dus!

Zo - ben je ook weer even bij over de laatste redeneringen rondom de huizenmarkt. Wordt er een oplossing aangedragen? Welnee! Heb ik die? Nee, ook niet. Ja... bouwen... dat lijkt de enige oplossing. Zowel voor de prijzen als voor de beschikbaarheid van woningen. Het vergroten van het aanbod - dat is waar het om draait.

Verhuispremie voor senioren?

Of de overheid moet die honkvaste ouderen een verhuispremie gaan bieden ofzo. Maar ja, dan willen die naar appartementen die ook niet te krijgen zijn. En dan krijgen ze er weer de schuld van dat jonge starters - die niet meer dan een klein appartement kunnen betalen - er niet tussen komen, want die appartementjes worden allemaal gekocht door senioren. Die door hun gerealiseerde overwaarde veel kunnen betalen. Gaat de prijs daar weer pijlsnel omhoog.

Samenwonen als oplossing....

Ik zeg: samenwonen! Een alleenstaande oudere verkoopt zijn of haar woning aan een jong gezin onder het voorbehoud dat hij zolang hij kan en wil in het huis mag blijven wonen. Bij voorkeur een oudere in Waterland of Haarlem die een gezin uit Amsterdam in huis neemt. Hartstikke handig: de jonge ouders hebben altijd oppas voor de kinderen en kunnen de levenservaring van hun huisgenoot benutten, de kinderen krijgen lekker veel aandacht, er is gezellig leven in huis voor de senior. Een soort van 'Oppassen', ken je die TV serie nog? Het gebrek aan privacy moeten we dan maar voor lief nemen. Toch? Of toch maar niet?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.