Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHogere huren leiden tot duurdere koopwoningen
Ruim drie maanden gelden las ik op RTL een artikel dat huren onbeperkt verhoogd kunnen worden. Ik heb het artikel een paar keer gelezen omdat ik het onbegrijpelijk vind dat een huur zomaar onbeperkt verhoogd kan worden. In dit geval gaat het over een huurverhoging van ruim 600 euro (825 euro naar 1.427 euro). De reden voor de verhoging vind ik wel vreemd, namelijk de immense populariteit van de stad en de wijk.
Uit het voorbeeld blijkt dat huurders hun huurcontract goed moeten lezen alvorens zij hun handtekening zetten. Om extreme huurverhogingen te voorkomen moet in het huurcontract een jaarlijkse verhoging worden afgesproken. U moet dan denken verhogingen die gebaseerd zijn op inflatie. Dit lijkt in de praktijk simpel, maar als de vraag naar een huurwoning hoog is dan bepaalt de verhuurder de voorwaarden en niet de huurder. Dit betekent wel dat de huurder in grote problemen kan komen.
Stel een huurder gaat een huis huren voor 800 euro. Met zijn huidige inkomen is deze 800 euro net betaalbaar. De huurder richt zijn huurhuis netjes in zoals hij wil en dat kost meestal een paar duizend euro. Als de verhuurder na een paar jaar besluit de huur drastisch te verhogen dan kan er een situatie ontstaan dat de huurder de huur niet meer kan betalen. Het gevolg is dan dat de huurder de woning noodgedwongen moet verlaten. Dit scenario is natuurlijk voor huurders dramatisch.
Als huren de komende jaren (flink) stijgen dan zullen de huizenprijzen van de koopwoningen als (flink) blijven stijgen. Huren zijn nu al onaantrekkelijk en dat gaat zeker de komende tijd niet veranderen. Als kopen dan niet meer mogelijk is voor een grote groep mensen dan zijn deze gedwongen om thuis te blijven wonen of te blijven zitten waar zij nu wonen. We zijn nu in een situatie beland waar feitelijk geen licht meer is te zien aan het einde van de tunnel. De tunnel wordt steeds langer en steeds minder mensen zullen de uitgang van de tunnel bereiken. Een heel naar scenario waar (voorlopig) niets aan te doen is.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.