Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 24 mei 2018, 10:47 - Jos Koets
#huizenmarkt

Ruim drie maanden gelden las ik op RTL een artikel dat huren onbeperkt verhoogd kunnen worden. Ik heb het artikel een paar keer gelezen omdat ik het onbegrijpelijk vind dat een huur zomaar onbeperkt verhoogd kan worden. In dit geval gaat het over een huurverhoging van ruim 600 euro (825 euro naar 1.427 euro). De reden voor de verhoging vind ik wel vreemd, namelijk de immense populariteit van de stad en de wijk.

Huurcontract goed lezen!

Uit het voorbeeld blijkt dat huurders hun huurcontract goed moeten lezen alvorens zij hun handtekening zetten. Om extreme huurverhogingen te voorkomen moet in het huurcontract een jaarlijkse verhoging worden afgesproken. U moet dan denken verhogingen die gebaseerd zijn op inflatie. Dit lijkt in de praktijk simpel, maar als de vraag naar een huurwoning hoog is dan bepaalt de verhuurder de voorwaarden en niet de huurder. Dit betekent wel dat de huurder in grote problemen kan komen.

Woning noodgedwongen verlaten

Stel een huurder gaat een huis huren voor 800 euro. Met zijn huidige inkomen is deze 800 euro net betaalbaar. De huurder richt zijn huurhuis netjes in zoals hij wil en dat kost meestal een paar duizend euro. Als de verhuurder na een paar jaar besluit de huur drastisch te verhogen dan kan er een situatie ontstaan dat de huurder de huur niet meer kan betalen. Het gevolg is dan dat de huurder de woning noodgedwongen moet verlaten. Dit scenario is natuurlijk voor huurders dramatisch.

Effect van huurverhogingen op woningprijzen

Als huren de komende jaren (flink) stijgen dan zullen de huizenprijzen van de koopwoningen als (flink) blijven stijgen. Huren zijn nu al onaantrekkelijk en dat gaat zeker de komende tijd niet veranderen. Als kopen dan niet meer mogelijk is voor een grote groep mensen dan zijn deze gedwongen om thuis te blijven wonen of te blijven zitten waar zij nu wonen. We zijn nu in een situatie beland waar feitelijk geen licht meer is te zien aan het einde van de tunnel. De tunnel wordt steeds langer en steeds minder mensen zullen de uitgang van de tunnel bereiken. Een heel naar scenario waar (voorlopig) niets aan te doen is.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.