Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 8 juni 2018, 10:18 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #huizenmarkt #beleggen

Interessant verhaal op Business Insider over de vraag wat over de lange termijn bekeken de beste belegging is gebleken: je eigen huis, aandelen of sparen. Ze keken daar 22 jaar terug. 

Beleggen in aandelen overduidelijke winnaar

De uitkomst vind ik niet verrassend: wie in die periode belegde in aandelen (MSCI Wereldindex) boekte een rendement (inclusief herbeleggen van ontvangen dividenden) van maar liefst 488%. De gemiddelde huizenprijs steeg met 184% en sparen leverde gemiddeld 70% op. In 22 jaar dus - dat is een gemiddeld rendement op sparen van 2,7% per jaar.

Al je geld naar aandelen dus?

Leuke cijfers, die je misschien meteen aanzetten tot het overboeken van je spaargeld naar je beleggingsrekening. Nu zijn er natuurlijk meer aspecten van belang bij de vraag waar je je geld moet laten. Woongenot bijvoorbeeld, en een gevoel van zekerheid en veiligheid.

In een aandeel kun je niet wonen

Een mooie opmerking in het artikel: "In een aandeel kun je niet wonen". Klopt als een bus... het woongenot dat je hebt van je eigen huis is er niet bij meegenomen. Ook niet het verschil in woonlasten tussen huur en hypotheek. Dat is helder. Een eigen huis heb je doorgaans niet om er rendement mee te behalen, je hebt het om fijn in te wonen. Boek je er uiteindelijk winst op? Dan is dat mooi meegenomen - maar geen doel op zich.

Gevoel van zekerheid en veiligheid

Sparen... dat doen de meeste mensen ook niet om het rendement volgens mij. Zeker nu niet, met de waanzinnig lage spaarrentes die al tijden aan de orde zijn. Het wegzetten van geld op een spaarrekening heeft veel meer te maken met een gevoel van zekerheid en veiligheid. Dat je bij onverwachte situaties geld hebt om het probleem op te lossen. Dat je naar een uitgave toe spaart met de zekerheid dat het opgebouwde saldo niet opeens kan verdwijnen. Dat je ook nog rente krijgt is ook bij sparen weer mooi meegenomen - maar geen doel op zich.

Hogere spaarrente bij dezelfde zekerheid en veiligheid

Wat niet wil zeggen dat je genoegen hoeft te nemen met een lagere spaarrente dan mogelijk... als sparen bij een andere spaarbank je net zoveel zekerheid en veiligheid geeft, dan wordt de spaarrente opeens wel belangrijk. Je doet jezelf immers tekort als je genoegen neemt met minder. Dat veel mensen desondanks blijven hangen bij de grootbanken, terwijl ze elders meer rente kunnen krijgen, zegt al dat het rendement kennelijk niet belangrijk is bij sparen.

Financiële keuzes herzien

Toch zorgen dit soort berichten er wel voor dat ik me dan afvraag of het niet een goed idee is om wat spaargeld over te hevelen naar beleggen. Om onze financiële keuzes misschien maar eens te herzien. Want tja... als je de cijfers op een rij ziet is het wel aantrekkelijk om die veel hogere rendementen bij beleggen te benutten. Natuurlijk wel met de risico's in het achterhoofd. 

Beleggings-keuzestress

Alleen... er is natuurlijk zo verschrikkelijk veel om uit te kiezen als het over beleggen gaat! In losse aandelen (en welke dan?), in beleggingsfondsen (en welke dan?) of in trackers (en welke dan?). Alleen de overweldigende hoeveelheid mogelijkheden maakt dat ik dan al heel snel weer afhaak. Want dan is sparen toch wel veel gemakkelijker. En gemak is ook een keuze. Een keuze waarvan het rendement niet in een percentage is uit te drukken. Het rendement zit in... rust in je hoofd. Dat is ook veel waard.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.