Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 11 juni 2018, 11:02 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Geld lenen is best eenvoudig te regelen tegenwoordig. Vroeger moest je nog naar de bank om daar een adviseur te vertellen dat je geld nodig had. Ik zou me kunnen voorstellen dat er mensen waren die daardoor tegengehouden werden. Niet voor niets deden de leenboeren met een telefonisch aanbod het destijds zo goed... weet je nog, de clubs uit de DSB-stal die zich suf adverteerden op de achterkant van alle televisiegidsen? 

Leenadvertenties in de TV-gids

Best geniaal eigenlijk hoor, die advertenties op de TV-gids. Want ja, we hadden geen internet dus hele volksstammen hadden de TrosKompas, de Varagids of de Veronicagids op de salontafel liggen. Anders kon je niet weten wat er op TV kwam. Lekker overzichtelijk met drie zenders, maar je wist het natuurlijk niet uit je hoofd. Met de TV-gids in je handen viel je oog vaak genoeg op die leenreclames. Verleidelijk als je geld nodig had... om een bon in te vullen of de telefoon te pakken en een lening af te sluiten.

Online vergelijken, berekenen en aanvragen van leningen

Nu gaat het natuurlijk nog makkelijker: via internet. Kijk maar eens op Lening.nl - dat is onze website waar je leningen kunt vergelijken, berekeningen kunt maken en ook een aanvraag kunt doen. Allemaal online. Zonder dat je iemand in de ogen hoeft te kijken. En al moest je dat wel... een lening is niets om je voor te schamen. 

Sparen beter dan lenen

Toch probeer ik mijn kinderen aan te leren dat lenen niet vanzelfsprekend is. Dat ze moeten sparen van hun zakgeld om te kunnen kopen wat ze willen, en niet te pas en te onpas om een voorschot komen vragen. Dan ben ik een pietlut hoor: als het zakgeld morgen op hun rekening binnenkomt en ze dan genoeg hebben, dan wachten ze maar tot morgen. Daarmee probeer ik ze dus wel bij te brengen dat sparen voor een aankoop beter is dan lenen. Dat op ook wel gewoon op is en daar niet altijd een oplossing voor geregeld wordt.

Doorlopend krediet voor een auto

Betekent dit dat ik tegen lenen ben? Zeker niet! Toen ik mijn eerste auto kocht heb ik daar ook zonder schaamte een lening voor afgesloten. Een doorlopend krediet nog wel, geen persoonlijke lening. Terwijl 'de autolening' toch doorgaans een persoonlijke lening is. Alleen bedacht ik me destijds dat het me wel handig leek, een limiet tot m'n beschikking hebben om geld van op te nemen als ik dat nodig zou hebben. Om bedragen die ik had afgelost als dat nodig was toch weer te kunnen opnemen. Ik geloof niet dat ik er na die auto-aankoop ooit nog gebruik van heb gemaakt, maar dat terzijde.

Lenen met gat in je hand of in je budget

Toch schuilt er wel een gevaar in zo'n doorlopend krediet. Het is erg makkelijk om er geld uit te halen, dus is het risico aanwezig dat je het gewoon gebruikt om gaten mee te vullen. Of om onnodige uitgaven mee te doen. Dat ik dat niet deed komt door mijn van nature zuinige en voorzichtige aard. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat iemand met een gat in de hand beter geen doorlopend krediet kan afsluiten. En iemand met een maandelijks tekort, iedere maand weer, ook niet. Dat tekort - een gat in je budget - kun je immers een tijdje vullen vanuit het krediet, maar dan is de ruimte op terwijl je wel met de maandlast zit.

Gaten vullen met gaten

Gaten met gaten vullen gaat trouwens ook met een persoonlijke lening. Dan wordt de lening al ruim voordat deze is afgelost overgesloten naar een volgende - grotere lening. In de tussentijd een schuld opbouwen op je betaalrekening of creditcard, en die dan weer aflossen met het extra geleende bedrag in de nieuwe PL. Dat zorgt nou ook niet bepaald voor gezonde financiën.

Alles bij elkaar vind ik dat lenen geen enkel probleem is als je weet wat je doet, als je de maandlast van de lening echt kunt dragen en geen gaten met gaten vult. Geen gaten in je hand en geen gaten in je budget. Als je geld leent voor een grote aankoop en die vervolgens netjes terugbetaalt is er niet veel aan de hand. Dan is het afsluiten van een lening een prima oplossing.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.