Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 14 juni 2018, 09:10 - Jos Koets
#lenen #hypotheek

Het verbouwen van uw huidige woning kan een goed alternatief zijn voor verhuizen. Daarover schreef ik eerder al  dat niet iedere euro bij een verbouwing ook een euro meerwaarde oplevert. Wie gaat verbouwen, kan de verbouwing op diverse manieren betalen namelijk:

  • Betalen uit eigen middelen
  • Lenen bij een prive persoon
  • Tweede hypotheek afsluiten
  • Lening afsluiten

Financieren met eigen middelen is het makkelijkst, concludeerde ik al. Maar als je het geld niet hebt of voor andere uitgaven wilt reserveren, dan is lenen de oplossing. Bijvoorbeeld lenen bij een privé persoon.

Geld lenen bij een privé persoon

Het lenen bij een privé persoon heeft zo zijn voordelen. Het is namelijk mogelijk om de rente van de lening zelf te bepalen. Er zijn “slimmeriken” die een rente van nul afspreken. De fiscus zal dit niet accepteren. Zij zien dit namelijk als een “schenking”. Het is daarom verstandig om een reële rente af te spreken. Wie de gangbare hypotheekrentes / leenrentes aanhoudt, zal geen problemen krijgen.

Annuïteiten of lineaire lening voor hypotheekrenteaftrek

De lening / hypotheek bij een persoon hoeft niet te worden ingeschreven in bijvoorbeeld het Kadaster. Deze hypotheek wordt als tweede gezien waardoor de eerste hypotheek bij de bank altijd voorrang heeft bij betalingsproblemen. Wie renteaftrek wil genieten over de hypotheek zal een lineaire en of een annuïteiten hypotheek moeten afsluiten. De privé persoon is nu de bank en zal ook als bank moeten handelen. Deze persoon is verplicht ieder jaar een overzicht te sturen van de aflossing en de betaalde hypotheekrente. Voor de annuïteiten hypotheek staat er op de site van de belastingdienst een tool die gebruikt kan worden voor de berekening.

Bonnen verbouwing bewaren

Een ander voordeel voor een hypotheek bij een derde persoon is het niet overleggen van de verbouwingsbonnen. Dit is namelijk wel aan de orde bij een bank doordat het verbouwingsbedrag in depot staat. Maar let op: voor de fiscus (en dus ook de renteaftrek) moeten de verbouwingsbonnen wel worden aangetoond als de fiscus daarom vraagt. Een beetje rommelen is leuk, maar komt de fiscus om de hoek kijken dan is de kans groot dat er geen renteaftrek meer opgegeven kan worden.

Het lenen bij een privé persoon heeft meer voordelen dan nadelen. Echter er zijn regels en het is verstandig deze ook te volgen. Let dus op de hoogte van de afgesproken rente, de aflosvorm en het aantonen van de besteding van het geleende geld voor de verbouwing.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.