Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verbouwing betalen uit persoonlijke lening

Consumptief krediet als alternatief voor tweede hypotheek

Consumptief krediet als alternatief voor tweede hypotheek

Als iemand zijn woning grondig gaat verbouwen wordt die verbouwing meestal gefinancierd door middel van een tweede hypotheek. Hierbij moet de waarde van de woning wel hoger zijn dan de lopende hypotheek. Is dit niet van toepassing en wilt u toch verbouwen? Dan is een Persoonlijke Lening een mogelijkheid. Het grote voordeel van een Persoonlijke Lening is dat u geen kosten betaalt. Bij een Persoonlijke Lening kunt u de betaalde rente wel fiscaal opgeven aan de fiscus (deze is dus fiscaal aftrekbaar), dit in tegenstelling tot het Doorlopend Krediet.

Leenrente hoger dan hypotheekrente

Veel huizenbezitters denken dat een lening onaantrekkelijk is vanwege de hoge rente in vergelijking met de hypotheekrente. Op de site Lening.nl kunt u alle rentes op leningen vergelijken.
Bij een verbouwingsbedrag van 50.000 euro is de laagste rente voor een persoonlijke lening op dit moment 3,9%. De laagste hypotheekrente is 1,20% (NHG) en 1,66% zonder NHG. Ik heb dan een looptijd genomen van 10 jaar. Wat zijn nu de totale kosten over 10 jaar voor de lening en de hypotheek van 50.000 euro?

Persoonlijke Lening 60.268  (maandbedrag 502 euro)
Annuïteitenhypotheek rente 1,20%  53.040  (maandbedrag 442 euro)
Annuïteitenhypotheek rente 1,66% 54.240  (maandbedrag 452 euro)

Het verschil tussen de totale kosten voor de lening en de hypotheek is ruim 6.000 euro. Dit zijn bruto bedragen. Aangezien u bij een persoonlijke lening meer rente betaalt is het voordeel van de renteaftrek hier ook groter, waardoor het netto verschil minder is.

Kosten van een tweede hypotheek

Echter bij de hypotheek komen nog verschillende kosten om de hoek kijken, namelijk:

  • Advieskosten € 1.500  (verschilt per adviseur / bank)
  • NHG kosten € 500
  • Taxatiekosten € 500
  • Notariskosten € 1.000

De totale kosten voor een tweede hypotheek komen dus zomaar uit op zo’n € 3.500. Die kosten zijn dan wel weer eenmalig aftrekbaar, maar moeten wel uit eigen middelen betaald worden.

Persoonlijke lening kan prima alternatief zijn

Uit bovenstaande berekening is te zien dat er geen grote verschillen zijn betreffende de hypotheek en de lening. Bij een lening is het wel van belang om naar de voorwaarden te kijken. Bij sommige kredietverstrekkers vervalt de lening bij overlijden (extra gratis dekking). Ook boetevrij extra aflossen is mogelijk en zeker wenselijk in veel situaties. Het nadeel van een tweede hypotheek is het overleggen van veel formulieren.

Een lening voor een verbouwing is duurder maar kan voor veel huizenbezitters de oplossing zijn voor hun verbouwing. Kortzichtig kijken naar alleen een tweede hypotheek is niet verstandig.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek