Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 15 juni 2018, 09:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting

Het Nederlandse belastingsysteem is eigenlijk best ingewikkeld. We betalen belasting in verschillende boxen, met dan ook nog verschillende schijven, tarieven, drempels, vrijstellingen, aftrekposten en weet ik niet wat. Gelukkig maar dat aangifte digitaal gaat tegenwoordig - anders zou dat toch een behoorlijk probleem opleveren bij veel mensen.

Geld rondpompen met toeslagen

En dan hebben we het nog niet eens over de Toeslagen. In feite een draak van een systeem natuurlijk. Geld rondpompen, lees ik ook wel vaak. Aan de ene kant al die heffingen en belastingen. Aan de andere kant dan weer bergen uitkeringen en toeslagen. De insteek is helder: als bepaalde kosten onevenredig zwaar drukken op je inkomen krijg je daarvoor een compensatie van de overheid. In de vorm van Kinderopvangtoeslag, Kindgebonden budget, Zorgtoeslag of Huurtoeslag. Omdat kinderopvang, kinderen in het algemeen, de zorgverzekering en de woninghuur voor veel mensen gewoon te duur zijn om helemaal zelf te betalen.

Waar heb ik recht op?

Om die toeslagen te krijgen moet je ze wel zelf aanvragen. Dus moet je ervan op de hoogte zijn dat je er recht op hebt. Een handige plek om na te gaan waar je recht op hebt aan toeslagen en tegemoetkomingen is Berekenuwrecht.nl - een site van Nibud en Stimulanz om daarbij te helpen. Knoop die maar in je oren. Is het niet voor jezelf, dan kun je er vast andere mensen mee helpen.

Zorgtoeslag voor jongeren

Een toeslag die makkelijk vergeten kan worden is de toeslag voor de zorgverzekering van een jongere. Wie 18 jaar wordt moet een eigen zorgverzekering afsluiten, kan niet meer meeverzekerd blijven op de zorgpolis van de ouders. Het inkomen van een 18-jarige is meestal niet om over naar huis te schrijven, dus is er meestal goed recht op Zorgtoeslag. Moet je natuurlijk niet vergeten die aan te vragen!

Toeslaggegevens aanpassen

Verder is het extreem belangrijk om in de gaten te houden of de gegevens waarmee je jouw Toeslagen hebt lopen nog wel kloppen. Is je inkomen gestegen? Of zijn je kosten gedaald? Dan is het belangrijk om die gegevens aan te passen. Dan kunnen jouw Toeslagen daar ook op aangepast worden - dat gebeurt alleen op jouw aangeven. Anders is de kans groot dat je veel te veel ontvangt aan toeslagen. Dat is even leuk op je bankrekening, maar uiteindelijk moet je het wel terugbetalen. Heb je alles dan uitgegeven... dan kan dat behoorlijke financiƫle problemen veroorzaken. Zorg dus dat je een verandering van omstandigheden snel doorgeeft aan de Belastingdienst.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.