Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Toeslagen: zorg dat je niet te weinig krijgt en niet teveel

Zorgtoeslag voor jongeren en aanpassen gegevens worden snel vergeten

Zorgtoeslag voor jongeren en aanpassen gegevens worden snel vergeten

Het Nederlandse belastingsysteem is eigenlijk best ingewikkeld. We betalen belasting in verschillende boxen, met dan ook nog verschillende schijven, tarieven, drempels, vrijstellingen, aftrekposten en weet ik niet wat. Gelukkig maar dat aangifte digitaal gaat tegenwoordig – anders zou dat toch een behoorlijk probleem opleveren bij veel mensen.

Geld rondpompen met toeslagen

En dan hebben we het nog niet eens over de Toeslagen. In feite een draak van een systeem natuurlijk. Geld rondpompen, lees ik ook wel vaak. Aan de ene kant al die heffingen en belastingen. Aan de andere kant dan weer bergen uitkeringen en toeslagen. De insteek is helder: als bepaalde kosten onevenredig zwaar drukken op je inkomen krijg je daarvoor een compensatie van de overheid. In de vorm van Kinderopvangtoeslag, Kindgebonden budget, Zorgtoeslag of Huurtoeslag. Omdat kinderopvang, kinderen in het algemeen, de zorgverzekering en de woninghuur voor veel mensen gewoon te duur zijn om helemaal zelf te betalen.

Waar heb ik recht op?

Om die toeslagen te krijgen moet je ze wel zelf aanvragen. Dus moet je ervan op de hoogte zijn dat je er recht op hebt. Een handige plek om na te gaan waar je recht op hebt aan toeslagen en tegemoetkomingen is Berekenuwrecht.nl – een site van Nibud en Stimulanz om daarbij te helpen. Knoop die maar in je oren. Is het niet voor jezelf, dan kun je er vast andere mensen mee helpen.

Zorgtoeslag voor jongeren

Een toeslag die makkelijk vergeten kan worden is de toeslag voor de zorgverzekering van een jongere. Wie 18 jaar wordt moet een eigen zorgverzekering afsluiten, kan niet meer meeverzekerd blijven op de zorgpolis van de ouders. Het inkomen van een 18-jarige is meestal niet om over naar huis te schrijven, dus is er meestal goed recht op Zorgtoeslag. Moet je natuurlijk niet vergeten die aan te vragen!

Toeslaggegevens aanpassen

Verder is het extreem belangrijk om in de gaten te houden of de gegevens waarmee je jouw Toeslagen hebt lopen nog wel kloppen. Is je inkomen gestegen? Of zijn je kosten gedaald? Dan is het belangrijk om die gegevens aan te passen. Dan kunnen jouw Toeslagen daar ook op aangepast worden – dat gebeurt alleen op jouw aangeven. Anders is de kans groot dat je veel te veel ontvangt aan toeslagen. Dat is even leuk op je bankrekening, maar uiteindelijk moet je het wel terugbetalen. Heb je alles dan uitgegeven… dan kan dat behoorlijke financiële problemen veroorzaken. Zorg dus dat je een verandering van omstandigheden snel doorgeeft aan de Belastingdienst.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek