Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogAanbod droogt op, prijzen blijven maar stijgen
De huizenmarkt is hot. Ieder kwartaal zien we de huizenprijzen maar blijven stijgen. De gemiddelde prijs voor een huis is op het ogenblik 284.000 euro. Dit is het hoogste cijfer ooit.
Hierdoor weten we ook dat het aantal onderwater hypotheken (lopende hypotheek is hoger dan de waarde van de woning) de afgelopen jaren enorm is afgenomen. Cijfers over hoeveel onderwater hypotheken er nog zijn, zijn helaas niet bekend. Tijdens de crisis waren er volgens de kenners 1,5 miljoen onderwater hypotheken.
Als we kijken naar de cijfers van april van het CBS en Kadaster dan zijn deze weer zeer positief:
CBS / Kadaster: woningmarktcijfers april 2018
In de cijfers vallen een paar dingen op. Het aantal executieveilingen is zeer laag namelijk 74. Dit is een cijfer dat te verwaarlozen valt. Er zijn namelijk een paar miljoen lopende hypotheken. Het woningaanbod van 73.000 laat zien dat kopers weinig te kiezen hebben. Dit betekent ook dat woningen snel worden verkocht. Bovendien is dan ook te verklaren dat steeds meer woningen boven de vraagprijs worden verkocht. Kopers worden als het ware “gek” gemaakt. Ze willen graag een woning hebben, maar moeten daar zeer veel voor doen, namelijk een hoge koopprijs voor betalen. Indien het aantal te koop staande woningen nog verder afneemt, betekent dit ook dat makelaar in problemen kunnen gaan komen. Deze moeten een woning aanbod hebben om omzet te kunnen draaien. Geen te koop staande woningen betekent dat makelaars hun toko kunnen sluiten.
De gemiddelde hypotheeksom is 304.540 euro. Om hiervoor een hypotheek te kunnen krijgen moet het gezamenlijke inkomen bij een toetsrente van 2,5% globaal 65.000 euro zijn. Dit is een aardig bedrag wat verdiend moet worden. De bruto maandlast voor een annuïteiten hypotheek is dan 1.205 euro. Ik verwacht de komende maanden geen ander beeld. De huizenprijzen zullen nog verder stijgen. Het aantal te koop staande woningen zal verder afnemen. Bovendien zal de hypotheekrente niet gaan stijgen. Al met al voor kopers een markt waarbij zij heel veel geduld moeten hebben om een woning te kopen.
Hoeveel kunt u lenen voor de aankoop van een woning?
Bereken uw maximale hypotheek!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.