Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHuis kopen op de achterkant van een bierviltje?
Er is nog weleens wat onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van overeenkomst. Officieel is een mondelinge overeenkomst bindend – heb ik ooit geleerd. Toch gaat dit vaak niet op, simpelweg omdat iets wat wel of niet gezegd is lastig aangetoond kan worden. Iets op papier is daarom wel erg handig als je ergens aanspraak op wilt maken.
De achterkant van een bierviltje – herinner ik me ook nog wel uit colleges over Recht. Dat zal in veel gevallen best rechtsgeldig zijn denk ik. Alleen niet voor de koop van een woning. Tenminste…. Het Gerechtshof in Den Bosch heeft een koopovereenkomst op een kladje als ongeldig bestempeld. Zoiets is natuurlijk altijd afhankelijk van de situatie en het oordeel van de rechter. In een eerdere zaak over deze situatie zei de rechter nog dat er wel sprake was van verkoop van het huis. Het hoger beroep heeft dit teruggedraaid.
Het eerste dat ik dan denk: hoe haalt iemand het in z’n hoofd om een woning te kopen of verkopen met een handgeschreven stukje papier? Je snapt toch wel dat bij de aan- of verkoop van een huis een officieel document hoort? Het is ook gemakkelijk te vinden op internet – zo'n model koopakte. Daarvoor hoef je geen makelaar in te schakelen als je dat niet wilt.
Misschien vonden de mensen in deze zaak de standaard koopovereenkomst te ingewikkeld? Dat zou goed kunnen – de tekst is niet bepaald op Jip-en-Janneke niveau. Dat is op bepaalde punten ook best lastig, juridische zaken kunnen tenslotte behoorlijk nauw luisteren en er zijn nogal wat termen in zo’n koopakte die niet iedereen zomaar even snapt. Zelfs de bijgeleverde toelichting roept voor veel mensen nog meer vragen op dan er beantwoord worden.
Dus dachten wij bij HomeFinance: laten we eens proberen de koopakte stap voor stap uit te leggen, op een zo begrijpelijk mogelijke manier. Dat valt nog niet mee, maar we gaan ons best doen. Dat gaat natuurlijk nooit lukken in één blog, ook niet in twee of drie – het zullen er zeker een heel aantal worden.
De komende tijd wandelen we artikel voor artikel door de model koopovereenkomst voor een bestaande eengezinswoning heen. En wie weet – nemen we later de koopovereenkomst voor een appartement en de koop-aanneemovereenkomst van een nieuwbouwwoning er ook nog wel bij….
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.